GenelHaberTeknoloji

Kullanılan İnternet Evleri Isıtacak

Google News Abone Ol

Her yıl daha fazla veri merkezi kuruluyor ve bu merkezlerde çıkan ısı enerjisi çok yüksek seviyelere ulaşıyor. Şirketler, dev veri merkezlerini soğutabilmek için inanılmaz rakamlar ödüyorlar. Hollanda‘lı girişim Nerdalize bu atık ısıdan faydalanmak için yeni bir çözüm sunuyor. İnsanların evlerine bireysel sunucular yerleştirerek ısıyı problem olmaktan çıkartıp faydalı bir hale getiriyor.

Nerdalize Nedir?

Her gün kullandığımız internetteki bütün verilerin veri merkezlerinde toplandığını biliriz. Bu veri merkezlerinde enerji çok yoğundur ve burada çalışan dev sunucular (hizmet vericileri) çok yüksek ısı yayarlar. Örneğin; 10 MW’lık bir veri merkezinin yarattığı ısının 20.000 apartman dairesini ısıtacak kadar sıcaklık üretebilir. Bu durumdan hem çevreye hem de ekonomiye fayda sağlayan Nerdalize projesiyle yenilenebilir enerji sektörüne büyük katkı sağlıyor.

Sistemin kurulum oldukça basit: Evinize bir sunucu merkezi almak için şirkete bir kereye mahsus ödeme yapıyorsunuz ve firma bu sunucuyu ihtiyacı olan diğer firmalara satarak para kazanıyor. Kiralanan ısıtıcı/sunucu evlere yerleştiriyor ve sunucunun tükettiği elektrik faturasını üstleniyor. Evde çalışan ısıtıcı/sunucu da hiçbir fazladan maliyet olmadan Nardalize ağına bağlanarak Nerdalize bulutunun bir parçası haline geliyor. Böylece sunucunun yaydığı ısı sorun olmaktan çıkıp ucuz bir ısınma çözümü haline geliyor.

Elektrik üreten kazan aynı zamanda karbondioksit emisyonunu önleyerek haneden atmosfere salınan karbondioksit miktarını yıllık 3 ton kadar azaltıyor. Şirket son derecede ucuz çevre dostu bir sistem kurmayı başararak övgüleri hak ediyor.

İlk ürününü 2015 yılında denemeye başlayan Nerdalize, zamanla sistemi daha verimli bir hale getirerek ve şimdi sipariş almaya başladı.

Yenilenebilir enerji alanındaki gelişmeler hızla devam ediyor. Nerdalize gibi bir projenin yaygınlaşması ve ülkemize gelmesi ne kadar sürecek bekleyip göreceğiz.

Feyza Saat

Ankara'da yaşıyorum. Radyoterapi bölümü mezunuyum. Şuan Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünde öğrenciyim. Araştıma yapmayı, yazmayı ve bunları başkalarıyla paylaşmayı seviyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir