BilimGenelMakaleler

Kuantum Nokta

Google News Abone Ol

Kuantum noktalar yarı iletken ve kristal yapıda olan silikon, kadmiyum selenür, kadmiyum sülfür, indiyum arsenit veya galyum nitrit gibi malzemelerden yapılmış nanoparçacıklardır. Kuantum noktaların çapları 2-15 nm uzunluğundadır. Malzemeler kuantum mekanik özelliklerini 100 nm altında göstermeye başlar bu durum kuantum noktalarının önemli özelliklerinin ortaya çıkış nedenidir. Kuantum noktaların en önemli özelliği  boyut değişimi ile bant boşluğunun değişimidir bu değişim sonucu yapılan ışımanın rengi değişir. Görselde görüldüğü gibi en küçük noktalar mavi ışıma yaparken büyük noktalar kırmızı ışıma yapmaktadır.  Görünür bölge frekansında kontrol edilebilir şekilde bütün frekanslarda ışıma yapılabilmektedir. Bu nedenle kuantum noktalar tıbbi görüntü işlemede, güneş panellerinde verimliliği artırmada ve elektronik birçok uygulamada kullanılmaktadır.

Kuantum Noktaların Uygulamaları

Kuantum noktalar farklı birçok alanda kullanıldığı gibi tıbbi tanı, görüntüleme ve teşhis içinde floresan probları olarak kullanılmaktadır. Kuantum noktalarına biyo-ajanlar eklenerek farklı kanser tümörlerinin görüntülerinin eldesi için ise çalışmalar devam etmektedir. Haberleşme cihazlarında ise minyatür lazer üretmek için kuantum noktaları kullanılmaktadır. Sağladığı avantaj ise düşük güç tüketimi ve yüksek hızlı veri aktarımıdır. Aynı zamanda televizyon ve bilgisayar ekranlarında görüntü kalitesini iyileştirme ve daha canlı renk oluşumunda kullanılmaktadır.

Sündüz Başol

Afyonkocatepe üniversitesi biyomedikal mühendisliği öğrencisiyim.Okumak ve öğrenmek  her zaman beni heycanlandırmaktadır.Öğretirken öğrenildiğini inanmaktayım.”Zihin de paraşüt gibidir, açıldığında iş görür”. / Walt Disney

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir