BilimGenelHaberUzay

2017’de Bilim Dünyasında Neler Yaşandı?

Google News Abone Ol

2017 yılı iyisi ile kötüsü ile geçti. Bu yılda da insanlık için bilim adına umut veren yenilikler olmaya devam etti. Bilim sürekli gelişiyor. Hadi 2017 yılında bilim adına ne olmuş ona bir göz atalım.

Bilim Ve Tekno Kuruldu

Evet, iyisi ile kötüsü ile 2017‘yi geride bırakırken, 2017’nin ilk dakikaları Bilim Ve Tekno kurularak önce Türkiye sonra da ingilizce dilini kullanan diğer dünya devletleri için yayına başlamış, bilim ve teknolojinin gelişmesi adına önemli bir adım atmıştır.

Dünya Boyutunda 7 Gezegen keşfi Yapıldı

ABD tarafından dünyadan 40 ışık yılı uzaklıkta yer alan bir yıldızın çevresinde dönmekte olan 7 adet gezegen keşfedildi. Bu gezegenlerden 3 tanesinde yaşama el verişli bir ortam olduğu tahmin ediliyor. Nitekim Amerika Uzay ve Havacılık Dairesi tarafından keşfedilen bu gezegenlerde su bulunuyor. Bu durumda o gezegenlerin yüksek ihtimalle oksijene ev sahipliği yaptığı anlamına geliyor.

Her şeye karşın Trappist-1 adlı yıldızın etrafında dönen gezegenlerin, etrafında döndüğü bu yıldızın cüce yıldız olması, gezegenlerin gelişemediği anlamını da taşıyor. Yine de bu durum, “exoplanet” adı verilen bu gezegenlerin keşfinin insanlık tarihinin ilk uzaylı keşfini yapmış olabileceği ihtimalini tam olarak çürütemiyor. Bu durum hassasiyetini korusa da, birçok bilim insanı yaşama el verişli gezegen bulup bulamayacağını değil, onları ne zaman bulacağını tartışıyor.

2 Yıldız Çarpışması

17 Ağustos 2017 tarihinde Albert Einstein tarafından ortaya atılan, İzafiyet teorisi tam olarak kanıtlandı. Kütleleri büyük olan cisimler uzay ve zamanı gerçekten büküyor. Gözlemlenen bu olay iki nötron yıldızının birleşmesi sonucu ortaya çıktı. 130 milyon ışık yılı kadar mesafe olan bir komşu galaksilerimizden birinde yaşadığı tespit edildi. Bu konu sitemizde mevcut. Ayrıntıları ile okumak için başlığa tıklayınız.

Büyük Amerikan Tam Güneş Tutulması

21 Ağustosta milyonlarca ABD’li, 38 yıl sonra ülkeden izlenebilen ilk tam güneş tutulmasının heyecanını tecrübe etti. Amerika’dan rahatlıkla izlenebilen güneş tutulması, ülkeyi ilginç renklere boyadı. Amerika daha önce böyle bir güneş tutulmasını bundan tam 100 yıl önce yani 1918’de yaşamıştı. ABD Başkanı Donald Trump’ın Güneş’e koruyucu gözlük olmadan bakması ise işin magazin boyutu oldu.

Bilim İnsanları 4. Boyutu Keşfetti

Bilim insanları ilk kez 4. boyutu fotoğraflamayı başardı. Albert Einstein tarafından 1905 yılında ortaya atılan genel görecelik teorisi ile 4. boyut “zaman” olarak biliniyordu. Oysa 2017’de kayıtlara geçen bu olayla 4. boyuta açıklık getirildi. Konu ile ilgili daha fazla ayrıntı için başlığa tıklayıp yazıya ulaşabilirsiniz.

Genetik Mühendisliği Devrim Yaşadı

2000’li yılların başından bu yana araştırılmakta olan ve genetik mühendisliğinin en gözde tekniklerinden biri olmaya aday olan CRISPR, 2017 yılında doruk noktasına ulaştı. Bağışıklık sisteminden gen aktarımına kadar birçok konu ile alakası olan yöntem gelişimine hızla devam ediyor.

SerdarCR

Genetik ve biyomühendislik lisans mezunuyum. Aldığım eğitim fizik, kimya, biyoloji ve matematik ağırlıklıydı. Mühendislik fakültesi mezunu olduğundan dolayı analitik ve sonuç odaklı düşünce yapısına sahibim. Aldığım eğitim moleküler biyoloji, biyoteknoloji, mikrobiyoloji, genel ve organik kimya, tıbbi genetik ve mühendislik derslerini içermekteydi. Bu derslerde edindiğim teorik bilgileri yine bu derslerin laboratuvarlarında pekiştirme şansım oldu.Lisans hayatım boyunca birçok etkinlikte görev aldım. Bu etkinliklerden birinde konuşmacı olup PCR ve gelişim sürecini sundum. Başka bir etkinlikte ise bilgisayar alanındaki bilgilerim dahilinde teknik koordinatör ve tasarımcı olarak görev yaptım. Görev aldığım etkinlikler haricinde ikna kabiliyetine sahip olup Türkçe'yi iyi kullandığımı düşünmekteyim.Öğrenim hayatım devam ederken internette de çalışmalarım oldu. Bilim ve Tekno'nun kuruculuğunu yapıp yönetim görevini üstlenmekteyim. Ayrıca yine Bilim ve Tekno'da metin yazarlığı yaparak bu girişimi topluma yararlı olacak şekilde devam ettiriyorum. Yaklaşık 50 kişilik değerli ekibime liderlik yapmaktayım. Bunun yanı sıra ise özel bir firmada genetik mühendisi olarak satış departmanında çalışmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir