BilimGenelMakalelerTeknoloji

Tarihte İlk Biyosensör

Google News Abone Ol

Biyosensör Nedir ?

 

Biyolojik tanıma birimlerinden ve alınan bilgiyi dönüştüren transduserlerden oluşan biyosensörler kimyasal türleri tersinir olarak izleyip, kaydedebilen düzeneklerdir. Biyosensörler kullanılarak biyolojik açıdan önemli pek çok analit tayini yapılmaktadır.

Glikoz  pankreasları yeterince insülin üretemeyen şeker hastaları için oldukça önemlidir ve kandaki glikoz seviyesi düzenli olarak takip edilmelidir. Önceleri bu işlemler tıbbi laboratuvarlarda yapılmakta idi. Son zamanlarda ise hastadan alınan bir damla kan kullanılarak kısa zamanda analiz gerçekleştirilip sonuç gösterebilen sistemler kullanılmaktadır.

Clark Oksijen Sensörü

Biyosensörler 1950’lilerde biyosensörün babası olarak bilinen Leland C. Clark’ın kandaki oksijen miktarını bir elektrot ile takip etmesiyle tanımlanmıştır. Glikoz biyosensörleri, glikoz oksidaz enziminin glikozu glikonik aside katalitik olarak yükseltgemesi prensibine göre çalışır. İlk biyosensörlerde yükseltgeme reaktifi olarak oksijen kullanılırdı.Oksijen tüketimi oksijen elektrodu kullanılarak, platin elektrot yüzeyinde gerçekleşen elektrokimyasal indirgenmeyle izlenirdi. Glikoz ve oksijen ilk membrandan geçerek glikoz oksidaz enzimiyle etkileşir. İkinci membran ise oksijen geçişine izin verir ve buradan geçerek elektroda ulaşan oksijen miktarı belirlenir.

Sündüz Başol

Afyonkocatepe üniversitesi biyomedikal mühendisliği öğrencisiyim.Okumak ve öğrenmek  her zaman beni heycanlandırmaktadır.Öğretirken öğrenildiğini inanmaktayım.”Zihin de paraşüt gibidir, açıldığında iş görür”. / Walt Disney

Bir Yorum

  1. Yine çok bilgilendirici herkesin üstüne düşmediği ilgi çekici bir konu hakkında yazılmış bir yazı çok beğendim ??

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir