GenelMakaleler

Kitle Hareketleri Ve Yönetimi

Google News Abone Ol

Kitle Hareketleri Ve Yönetimi

Kalabalık ortamlarda aniden gelen panik durumları fazlasıyla ölüme neden olabiliyor. Örneğin Bağdat’ ta 2005 de 960 kişi bir köprüde ezildi, Suudi Arabistan‘ın Mina kentinde 2015 de 800 kisi öldü, 1989’ da Sheffield’de 100 kisi hayatını kaybetti.

Araştırmacılar bu olayları ve kalabalığın normal zamanlardaki tutumlarını inceleyerek kamu alanlarının tasarımlarını nasıl yapmaları gerektiklerini bulmaya calışıyorlar.

Clemson Üniversitesi‘nden bir bilgisayar bilimcisi olan Ioannis Karamouzas, insanların normal şekilde nasıl hareket edeceğini araştırıyor. Bunun yanında panik içerisinde kitlelerin ne şekilde hareket ettiğini analiz etmeye çalışıyor.

Toplum Hareketi Önemi Büyük

Yayalar aslında genel olarak çevresiyle iletişim halinde yani çevresindeki diğer yayaların hareketlerini hareket ederken dikkate alıyorlar. Ama bu normal hayatta çok da farkedilir bir durum değil. Çevremizdeki insanların ne kadar hızlı hareket ettiğini ve hangi yönde ilerlediklerini sürekli hesaplıyoruz. Çünkü diğer insanlara kaos hali dışında çarpmak istemiyoruz.

İnsanlar daha kalabalık ortamlarda da bu ilkeyi takip ederler. Konserlerde insanlar boşlukları yanındaki kişileri rahatsız etmeden doldururlar. Ama ani bir panik olduğunda karşı tarafı umursama olayı ortadan kalkar. Onun düşmesini ezilmesini yada onunla temas içinde olmanın bir önemi yoktur artık.

Bunları gözlemleyen araştırmacılar o sırada derin nefes alıp kendimizi sakinleştirmeye çalışmak dışında pek bir önerileri yok şimdilik; ama yolun başındalar.

Büşra Arslan

1995 doğumluyum. Beykent Universitesinde makine mühendisliği mezunuyum. En büyük hayalim çok farklı disiplinleri harmanlayabilen bir akademisyen olmak. Fizik, nöroloji, genetik ve psikoloji ile yakından ilgileniyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı