BilimGenelMakalelerSağlık

Kefir Nedir?

Google News Abone Ol

Kefir, Kafkasya’da yaşayan insanlar tarafından sıklıkla kullanılan sütün mayalandırılması ile elde edilen bir süt ürünüdür. Son yıllarda Avrupa Devletleri de kefiri üretmeye ve tüketmeye başlamıştır.

Kefir Yapımı Nasıldır?

Kefir yapımı için laktik asit ve streptokok grubundan bakterilerle mayaların bulunduğu kefir taneleri gereklidir. Kefir taneleri ılık suda 3 saat ısıtıldıktan bir süre sonra içerisindeki taneler şişmeye başlar. Şişen kefir taneleri toplanır. Toplandıktan sonra su ile yıkanır ardından sterilize edilmiş ve soğutulmuş yağsız süte 1 kısım kefir tanesi 3 kısım süt olmak üzere aşılanır. Karışım serince bir yerde 24 saat mayalanmaya bırakılır. Mayalanma işleminin sonunda yüzeydeki taneler artık çalışır aktif bir duruma gelir. Önceden kaynatılmış soğutulmuş sütün kilosuna 20-30 gr kadar bu taneler eklenir üzeri temiz bir bezle kapatılarak serin bir yerde yani yaklaşık 12-15 derecelik bir sıcaklıkta 8-14 saat tutulur. Bu sürede sık sık karıştırılır ve sürenin sonucunda süzülerek kefir taneleri ayrılır. Tanesiz kısım şişelere konularak 1-2 gün bekletilir ve sonra kullanıma sunulur. Kefirin tatlı olması istenirse de bekleme süresi kısaltılır. Taneler 8-10 gün ıslak olarak saklanabilir. Uzun süre saklanmak istenirse de en başta anlatılan şekilde işlem görüp kullanıma sunulur.

İyi Bir Kefir Hangi Özelliklere Sahiptir?

İyi bir kefir; akıcı bir kıvamda homojen ve parlak görünüme sahiptir. Mayalanma sırasında karbondioksit oluştuğundan dolayı köpüklü bir yapıya sahiptir.

Kefir Nasıl Saklanmalıdır?

Kefir serin yerde tutulmalıdır. Oda sıcaklığında kefir bozulabilir.

Kefirin Besleyici Değeri?

Kefirin besleyici değeri yoğurt gibidir. Mayalanma sırasında içerisinde çoğalan son derece faydalı bakteri ve mayalar vücuda giren yabancı mikroorganizmalardan zararlı olanlarının göstereceği etkiyi azaltabilme potansiyelindedir. Özellikle barsak enfeksiyonlarında yararlıdır. Ayrıca sedef, egzama, çıban gibi deri hastalıklarında, yüksek tansiyonda kefirin yararlı olduğu bilinmektedir.

Sütün kefir durumuna gelebilmesi için sütün proteini kazeinde ve süt şekeri olan laktozda parçalanma meydana gelmelidir. Bu olay olduğu için de kefirin sindirim yoğurda göre daha kolaydır. Laktozu sindiremedikleri için süt içtiklerinde karın ağrısı ishal gibi belirti gösteren kişilerin kefir kullanımı uygun olmaktadır.

Kefirin bu yararlı etkileri yoğurt için de söz konusudur.

Kefir tanelerinin temini ve yapımının yoğurda göre daha güç olması nedeniyle yoğurda göre daha az kullanılmaktadır.

Beyza Nur Kaya

Çemberlitaş Anadolu Lisesi'nde okuduktan sonra Haliç Üniversitesi'ni burslu olarak kazandım.Şu an ise Haliç Üniversitesi 4. sınıf öğrencisiyim. Mesleğime dair araştırma yapmayı severim.Yeni şeyler öğrenip bu bilgileri geniş kitlelere yaymak hedefimdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir