Katarakt Nedir?
Katarakt, gelen ışığı toplayıp retinaya iletmekte olan saydam tabakanın özelliğini yitirmesi olarak tanımlanan göz hastalığıdır. Göz bebeğinin arka kısmında yer alan bu tabakanın saydamlık özelliğini yitirmesi le baş gösteren katarakt, ilerlediğinde oldukça kötü sonuçlar doğurabilmektedir.
Hasta olan kişinin görmesini kısıtlayan, bulanık görmesine neden olan bu hastalık, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabileceği gibi doğuştan da mevcut olabilir. Katarakt, yavaş yavaş ilerleyen bir hastalık olmasına karşın ilerlediğinde kişinin görme yetisini önemli ölçüde kaybetmesine sebep olabilmektedir.
Görme yetisinde bozukluk olduğunu hisseden veya görme kaybı yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden uzman doktorlara görünmesini şiddetle tavsiye ediyoruz. Nitekim biraz önce de belirttiğimiz gibi katarakt ilerlediğinde kişinin önemli ölçüde görme kaybı yaşamasına sebep olabilmektedir.
Büyük çoğunlukla su ve proteinden oluşan göz merceğinin saydamlığını kaybetmesi ile oluşan katarakt, lensin mat bir renk alması ile de erken tespit edilebilmektedir. Lensin matlaşması, göze giren ışığı azalttığından dolayı, katarakt hastalarında bulanık görme sorunu ortaya çıkar.
Katarakt Çeşitleri Nelerdir?
Katarakt hastalığı birden fazla çeşitten oluşmaktadır. Katarakt çeşitlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Nükleer Katarakt
Yaşlanma ile birlikte baş gösteren nükleer katarakt, en sık görülen katarakt çeşitlerinden bir tanesidir. Genel olarak göz merceğinin merkezinde yer alan “nükleus” zaman içerisinde sertleşip, şeffaflığını kaybetmesi ile oluşur. Gözün merkezinde başlayan bu değişiklik, zamanla etrafa da yayılmaya başlar.
Kortikal Katarakt
Nükleer katarakt ile benzer olan bu katarakt çeşidi, nükleer kataraktın aksine dıştan içeriye doğru ilerlemektedir. Işığa bakarken zorlanma gibi belirtilerle ortaya çıkan kortikal katarakt kişilerde derinlik algısına zarar verir.
Günümüzde en fazla diyabet hastalarında görüldüğü söylenmektedir. Bu katarakt çeşidi kişinin denge kaybı yaşamasına da sebep olabilmektedir.
Posterior Subkapsüler Katarakt
Bu katarakt çeşidinde, opaklaşma merceğin ön kısmı yerinde arka kısmında ortaya çıkması ile baş göstermektedir. Posterior subkapsüler katarakt türü kullanılan ilaçlara ve geçirilen hastalıklara bağlı olarak gelişir.
Doğuştan (Konjenital) Katarakt
Konjenital bir katarakt çeşidi olan bu tür, doğuştan, hamilelikte yakalanılan bir hastalıktan veya genetik yatkınlıktan doğabilmektedir. Beynin gözden gelen sinyalleri anlamlandırmayı öğrenebilmesi ve kalıcı görme kusurlarının engellenmesi adına doğumsal kataraktın tedavisi ihmal edilmemelidir.
İkincil Katarakt
Daha önce katarakt ameliyatı olmuş kişilerde ikinci kez göze perde inmesi olayıdır. Bu durum birçok farklı sebepten meydana gelebilmektedir.
Travmatik Katarakt
Adından da anlaşılacağı üzere göz travmaları sebebi ile ortaya çıkan bir katarakt çeşididir.
Radyasyon Katarakt
Düzenli olarak radyasyona maruz kalan kişilerde ortaya çıkan katarakt çeşididir.
Katarakt Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Katarakt hastalığı teşhisine yardımcı birçok semptom mevcuttur. Bu belirtiler katarakt teşhisini kolaylaştırmaktadır. Bunları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
- Derinlik algısında azalma
- Görüşte bulanıklaşma, sürekli buzlu cam arkasından bakıyor hissi
- Yakını görmede sorunların başlaması
- Gece görme yetisinin azalması
- Işıklara karşı hassasiyet
- Gözlük veya lens numaralarında hızlı değişimlerin yaşanması
- Çift görme
- Renklerde soluklaşma
- Işıkların çevresinde halkaların görülmesi
- Parlak objelere bakarken rahatsızlık duyulması
Katarakt Neden Olur?
- Yaşın ilerlemesi
- Güneşten gelen ultraviyole ışınlara uzun süreli maruz kalınması
- Diyabet hastalığı
- Yüksek tansiyon
- Obezite
- Sigara kullanımı
- Kortikosteroit içeren ilaçların kullanımı
- Kolesterol düşürücü ilaçların kullanımı
- Gözde meydana gelen enflamasyonlar ve göz yaralanmaları
- Genetik yatkınlık
- Daha önce göz ameliyatı geçirilmesi
- Hormon replasman tedavisi
- Aşırı alkol tüketimi
- Hamilelik döneminde annenin geçirdiği hastalıklar
- Radyasyona uzun süre maruz kalınması