BilimBitkilerCanlılarGenelMakaleler

Çörek Otu ve Yararları

Google News Abone Ol

Dünyada birçok yetişme alanı bulunduğu gibi ülkemizde de hemen hemen her yerde yetişebilen çörek otu,  ince yapraklı ve otsu bir yapıdadır. Ülkemizde özellikle Afyon, Burdur, Isparta, Kütahya ve Konya yörelerinde en fazla üretiminin yapıldığı yerlerdir.

Çörek otu bir nevi şifa kaynağı görevi gören bir bitkidir. 2.000 yılı aşkın süredir Orta Doğu ülkelerinde, birçok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Yemeklere tat katma da çörek otunun aromatik etkisinden faydalanıldığı gibi çörek otu tohumunun öz suyu ve yağının, böceklere ve diğer zararlılara karşı önleyici etkisi olduğu tespit edilmektedir. Çörek otunun yapısını oluşturan bileşenler incelendiğinde, uçucu yağ, sabit yağ,  protein ve tanenin bulunduğunu bunların dışında ise az miktarda B1, B2 ve B6 vitaminlerinin, aminoasitlerin ve birçok metabolik olayda aktivite gösteren demir, kalsiyum, magnezyum, çinko gibi minerallerin bulunduğu görülmüştür.

Çörek otunun faydaları nelerdir?

Yapılan araştırmalarda insanlığın en çözümlenemez hastalığı olan kansere iyi geldiği, kanser hücrelerini öldürücü etki gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca çörek otunun normal hücrelere zehir etkisi yapmadığı, öldürücü etkisinin sadece kanser hücrelerine karşı olduğu yapılan çalışmalarda tespit edilmiştir. Kanserli hastaların kanında bu bitkiyi kullandıktan sonra tümöre karşı vücuttaki antikor sayısında artış olduğunu ve aktivasyonun geliştiği gözlemlenmiştir.

Kanser dışında da çörek otunun faydaları çok fazladır. Çörek otu tohumları; idrar söktürücü, tansiyon düşürücü iştah açıcı gibi birçok duruma iyi gelmektedir.

Diğer bir faydası ise  kandaki şeker miktarını düşürücü etki göstermesidir. İnsülin salgılanmasından sorumlu pankreastaki beta hücrelerini harekete geçirdiği gözlemlenmiştir.

Çörek otu kalp hastalığı olan insanlar için de şifa kaynağı olmaktadır. Çörek otunun içerisinde bulunan timokinon maddesi sayesinde rahatsızlığa yol açan homosistein oranını düşürdüğü gözlemlenmiştir.

Çörek otunun içerisinde bulunan uçucu yağlar, bakterilere, mantarlara, bağırsakta yetişen bir çeşit bağırsak kurdu olan sastodlara karşı tesirli olmaktadır. Ayrıca yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda çörek otunun antogonistik etki gösterdiği, bazı patojen mikroorganizmalar üzerinde tesirli olduğu görülmüştür.

Vücutta iltihap oluşmasını engelleyici maddeler içermektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirici etki gösterdiği için vücutta iltihap oluşumuna karşı etkili olmaktadır. Karaciğeri koruduğu ile ilgili çalışmalar mevcut olup karaciğer kanseri hastalığına karşı etkili olduğu görülmüştür. Yağı ise kepek oluşumuna ve saç dökülmesine karşı etki göstermektedir.

Çörek otunun kullanma şekilleri nasıl olabilir?

Yemeklerdeki bilhassa hamurlu yiyeceklerde aroma ve görünüm için, çörek otu sevilerek kullanılan bir gıda ürünüdür. Bunun dışında çörek otunun demleme usulü kaynatılarak sıcak suyla beraber günlük bir bardak içilmesi tavsiye edilebilmektedir. Aşırı kullanımı ishale sebebiyet vermektedir. Çiğ olarak kullanımında ise çörek otunun kabuk kısmı mide tarafından sindirilmediği için dışkı olarak vücudumuzda kullanılmadan atılır. Bu yüzden çörek otunun ilk olarak kum tanesi kadar ince olacak şekilde dövülüp daha sonra tüketilmesi gerekmektedir.

Birçok hastalığa şifa olabilen bu faydalı ot günümüzde yaygı olarak kullanılmakta olup “Alternatif Tıp” için de gün geçtikçe büyük önem kazanmaktadır. Bunun dışında bilimsel çalışmalarda da antagonistik etkisinden yararlanılmakta ve bu alanda da çalışmalar yapılmaktadır.

Şule Esen

'En büyük savaş cahilliğe karşı yapılandır.'

2 Yorum

  1. Gerçekten çok faydalı bir yazı olmuş. Kendi Alanıma yakin yazılar kaleme aldığınız için sitenin daimi takipçilerindenim. Basarılarınızın devamını dilerim.

    1. İnsanları bilinçlendirmek ve yanlış bilinenleri düzeltmek için yazıyoruz. Sizin gibi takipçilerimizden böyle olumlu dönüşler almak bizi ayrıca sevindiriyor. İlgi ve alakanız için teşekkür ederim. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir