Gök bilimciler, bir kara delik tarafından yutulan yıldızın yutulma anının an ve an gözlemlemeyi başardı. Araştırmacılar aynı zamanda, ilk kez bir yıldızın kara delik tarafından da yutulma anını kayda geçirmiş oldular. ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) araştırmacıları, NASA’nın Swift uydu teleskobunun oldukça uzak bir galakside günümüzden 290 milyon yıl önce Güneş benzeri yıldızın dev bir kara delik tarafından yutulduğu gök olayının optik ve mor-ötesi yansımalarını gözlemlediklerini açıkladı.
Kara Delik Tarafından Yutulan Yıldız İlk Kez Gözlemlendi
“ASASSN-14li” adı verilen gök olayının, güneşe benzer bir yıldızın bulunduğu galaksinin merkezinde bulunan ve Güneş‘imizden yaklaşık 13 kat daha büyük olan bir kara delik tarafından yutulma anını, an ve an gözlemleyerek tarihte de bir ilke imza atmayı da başarmış oldu. Kara deliğin yıldızı içine çekerek parçalar ayırması ve bu parçaları yörüngesi etrafında birbirine çarptırarak yok etmesi olayına da tanık olundu.
Araştırmacılar bu olayın bilim tarihinde bir ilk olduğunu da dile getirdi. Ardından da kara deliğin yıldızın parçalarını kendi ekseninde döndürüp birbirine çarptırarak parçalamasının gözlenmesinin de bilim tarihinde rastlanan nadir olaylardan olduğundan bahsetti.
Araştırmanın başında olan Dheeraj Pasham, “(Yıldızın kara delik içinde yok olmasından) bir ay sonra X ışınlarında parlaklık değişimleri olduğunu, yıldızın daha önce kaydettiğimiz optik ve mor-ötesi ışımalarına benzer yansımaların oluştuğunu gözledik. Bu optik ve mor ötesi yansımaların, kara deliğin uzağında, yörüngede eliptik akışlar halinde dönen materyallerin birbirine çarpmasıyla oluştuğunu düşünüyoruz.” ibaresinde bulundu.
Ayrıca kara delikler hakkında bilgi edinmek için “Kara Delik Nedir? Nasıl Oluşur?” yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.