BilimCanlılarGenelMakaleler

Hayvanlarda Koronavirüs

Google News Abone Ol

Koronavirüs sadece insan sağlığını olumsuz etkileyen bir virüs değildir.Buzağı,kuzu,kedi ve köpek gibi sıklıkla etkileşim halinde olduğumuz hayvanlarda da mevcuttur. Ancak güncel COVID-19 ile aynı değildir. Coronaviruslar, coronaviridae familyasında bulunan tek sarmallı RNA viruslardır.

Buzağılarda Ve Kuzularda Koronavirüs

Yeni doğan buzağılarda ve kuzularda(1-30 günlük) görülen coronavirus ishali, çok şiddetli seyreden bir viral enfeksiyondur. Hijyenik şartların iyi olmadığı ahırlarda bu tip vakalar sıklıklar görülmektedir. Virüs bağırsak epiteline tutunarak o bölgede tahribata sebep olur ve bağırsak epitelinin ve villusların dökülmesine neden olur. Bu tahribatlar bağırsakta yapılması gereken normal fizyolojik olayların yapılamamasına neden olur. Sindirim ve emilim bozulukları, ishal, dehidrasyon, kalp yetmezliği, asidoz ve sonunda da ölüme sebep olmaktadır.

Köpeklerde Koronavirüs

Köpeklerin hafif seyirli, gastroenteritis ile karakterize bir viral infeksiyonudur. Patolojik lezyonlar genellikle barsak villuslarında atrofiye neden olur.  Bağırsakların içi yeşil sarı renkli dışkı ile doludur ve barsak mukozası hemorajiktir. İnce barsak epitelinde absorbe edici hücreler yıkımlanır. Fazla su ve elektrolit kaybı olur. İshal başlıca klinik semptomdur. Bunu kusma takip eder. Dışkı kanlı, mukuslu ve kötü kokuludur.

 Kedilerde Koronavirüs (FİP)

Her yaştaki kedilerde görülebilen asites, lenfopeni, iç organlarda granülomatöz değişikliklerle karekterize, subakut veya kronik seyirli viral bir enfeksiyondur. Virusun bulaşması fekal-oral yolla olur. Etken canlıda genel fonksiyonların bozulmasına sebep olur. Ayrıca damar sisteminin tahribatına neden olarak serum proteinleri ve vücut sıvılarının karın boşluğunda birikmesine yol açmaktadır. Karın boşluğunda oluşan bu sıvı her zaman görülmeyebilir. Ölüm oranı bu hastalıkta yüksektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir