BilimGenelHaberSağlıkTeknoloji

Kanseri 10 Saniyede Teşhis Edebilen Kalem

Google News Abone Ol

Bilim İnsanlarından Kanser Teşhis Kalemi

Bilim insanları, kanserli hücreleri 10 saniye içinde saptayan kalem büyüklüğünde cihaz üretti. Kaleme benzeyen cihaz, büyümesi ve yayılması sağlıklı dokulara göre farklılık gösteren kanser hücrelerini buluyor. Science Translational Medicine dergisinde yayınlanan test sonuçlarında cihazın yüzde 96 oranında doğru bulgulara ulaştığı belirtildi. “MasSpec Pen” isimli cihazın erken kanser teşhisine ve daha başarılı tedavilere yardımcı olması umuluyor.Peki kaleme benzeyen bu cihaz nasıl çalışıyor?

Cihaz,kimyasal yapıları sağlıklı hücrelerden oldukça farklı olan kanser hücreleri belirlemek için kanserli olduğundan şüphelenilen kısma değdirildi ve oraya küçücük bir su damlası bıraktı. Canlı hücrelerde bulunan kimyasal maddelerin nüfuz ettiği damlacık, kalem tarafından analiz için tekrar emildi.Cihaz daha sonra,binlerce kimyasalı aynı anda ölçebilen büyük bir spektrometreye takıldı. Spektrometre, doktorların nasıl bir dokuyla karşı karşıya olduklarını gösteren kimyasal bir parmak izi üretti.

Bilim insanları, yeni geliştirilen teknolojiyle tümörlerin çok daha hızlı, güvenli ve kesin bir şekilde kaldırılma imkanı oluştuğunu bildirdi.Bu sayede, ameliyatlarda kanserli hücrelerin bırakılma ihtimalinin de azaldığını aktaran doktorlar,karşılaştıkları en büyük zorluğun bazı kanser hücreleriyle sağlıklı dokular arasındaki sınırın bulanıklığı olduğunu belirtti.

Kanser Kaleminin Dezavantajları

  • Bu cihaz şu ana kadar 253 örnek doku üzerinde test edildi. Bilim insanlarının hedefi, cihaz en kesin sonuçları sağlayana kadar testlere devam etmek.
  • Kalem halihazırda bir buçuk milimetrelik bir doku parçasını analiz edebiliyor.
  • Kendi maliyeti düşük olsa da kalemin en büyük dezavantajı, dokudan su damlasıyla çekilen kimyasalların incelendiği spektrometre cihazının pahalı olması.
  • Yine de MasSpec Pen‘in, cerrahi müdahalelerin doğruluğunu iyileştirmeye yönelik önemli bir girişim olduğu düşünülüyor.

Şule Kıyar

Konya da yaşamaktayım.Doğum tarihim 12.12.1997.Necmettin Erbakan Üniversitesi Biyoteknoloji Bölümü öğrencisiyim.Laboratuvar ortamlarına ve sağlık alanlarına çok meraklıyım.Gelişimde mantığı ön planda tutan ayrıca Canan DAGDEVİREN hayranıyım.Beni instagram sayfamdan takip edebilirsiniz :@sulekyr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir