BilimGenelMakalelerTeknoloji

Jetgiller Dönemine Adım Adım

Google News Abone Ol

Jetgiller çizgifilmini eminim birçoğunuz biliyorsunuzdur. Bilmeyenler için ufakça bir bahsedeyim, jetgiller hepimize geleceğe dair hayaller kurduran unutulmaz bir çizgi filmdir. Uzayın ortasında yaşayan bir aileyi konu alır. Uzay çağına dair birçok fikir taşır, orada geçen olaylardan günümüze kadar gelen görüntülü konuşma, sırt roketleri, robotlar, 3D yiyecekler, akıllı saatler, hologramlar vb. birçok şeyden sonra uçan arabalarda yapılıyor. Evet evet doğru duydunuz uçan arabalar geliyorrr…

Uçan Araba

Flipinli genç mühendis drone teknolojisini kendine baz alarak 6 yıldır kafasında olan projesinde amacına ulaştı.: Yerden tam 8 metre yükselebilen kişisel uçan araba yaptı. 

Ekibiyle beraber hummalı bir çalışma sonucu amacına ulaşan Kyzx: “ Projeye başladığım süreçte Koncepto Millenya’yı üretmek benim için bir hayaldi, özellikle bulunduğumuz bölgenin hava şartları düşünüldüğünde aracımızı test etmek dahi oldukça zorlu bir süreçti. Nihayet başarıya ulaştık, umarız aracımız insanlar tarafından beğenilir.” açıklamasında bulundu.

İlk etapta geliştirdikleri aracın uzaktan kumandayla yönetilen ve yerden yalnızca birkaç cm yükselen büyük bir oyuncağa benzediğini belirtti. Zaman içerisinde projesini geliştirerek bugünlere gelen Kyzx ve arkadaşları, karbon fiber yapılı tek kişilik araçlarının son derece kullanışlı olduğunu belirtti.

Koncepto Millenya isimli araç iki buçuk saatte tam şarja ulaşarak 15 dakika boyunca yere inmeden yolculuğa izin veriyor ve yerden 8 metre kadar yükseğe havalanabiliyor. Aynı zamanda yedek batarya haznesi de bulunan modern drone, acil durumlarda yedek bataryası ile bir süre daha havada kalabiliyor. Teorik olarak düşünüldüğünde bu haliyle bile aracı trafikte kullanmak mümkün.

Uçan Araba Sürüş Kursu

Uçan arabalar ortaya çıkınca herkesin aklına ben bunu nasıl öğrenicem derdi gelir. Google’ın kurucu ortağı Larry Page’in sahibi olduğu Kitty Hawk, ABD’nin Las Vegas kentinde uçan araba sürüşü eğitimi için bir tesis kurdu. Uçan araba, son derece hafif kategorisinde yer aldığı için pilotluk lisansı gerektirmiyor.

Eğitim Nasıl Oluyor?

Kurs iki önemli kontrol başlığında; irtifa kontrolü ve yönü idare etmek konusunda temel bir simülasyon eğitimiyle başlıyor. İkinci aşamada ise gerçek ancak yere sabitlenmiş bir uçan arabaya geçiliyor. Bu aşama kişilerin araçta olmakla ilgili yaşayabileceği olası gerilim ya da heyecanı gidermek üzere tasarlanmış denemeler içeriyor.

Katılımcılara sonraki aşamada acil durum senaryoları üzerinden eğitim veriliyor. BBC’nin aktardığına göre ekip bu senaryolardan biri için küçük plastik toplarla doldurulmuş bir havuz kurmuş. Bu havuzda, suya baş aşağı iniş halinde araçtan çıkış için pratikler yapılıyor.

Herkes Uçabilir Mi?

Araç sadece bir kişilik ve bu yılın başında kamuoyuna açıklanana kadar çalışmalar gizli yürütülüyordu. Aslında büyük bir drone olan araçta on motor bağımsız olarak 10 pervaneye güç veriyor. Şirketin bir uçan arabayı elektrikli otomobille aynı fiyata yani 40 —50 bin dolara satacağı tahmin ediliyor. Test uçuşları şimdilik bir göl üzerinde yapılıyor çünkü kalabalık alanlar üzerinde ya da gece vakti uçuş yapması yasal değil.

Kitty Hawk’ın baş mühendislerinden Todd Reichert, BBC’ye yaptığı açıklamada gerekli yasal düzenlemeler konusunda resmi kurumlarla çalışmaların zaman alacağının altını çiziyor. 113 kilogram ağırlığındaki uçan araba, ABD Havacılık Otoritesi’nin ‘son derece hafif’ kategorisinde yer aldığı için sürücülerin bir pilot lisansına sahip olmaları gerekmiyor. Ancak 91 kilonun üzerindeki kişilerin uçmasına izin verilmiyor.

Birçok firma uçan araba tasarımları hazırlamış durumda, genelinin ortak hedefi 2019-2020 arasıdır. Birkaç sene içerisinde havada gezen araçlar hatta taksiler görebilcez gibi ne dersiniz ?

Kaynak ve İleri Okuma:

  • https://tr.sputniknews.com/bilim/201807251034443448-abdde-ucan-araba-surucu-egitimleri-basladi/
  • https://www.webtekno.com/drone-teknolojisini-kullanarak-ucan-araba-ureten-genc-muhendis-video-h52679.html

Meysa Kardelen Akan

Merhabalar, ben Meysa Kardelen Akan. 20 yaşında, moleküler biyoloji ve genetik lisans öğrencisiyim. Bilime özellikle de genomik tıp'a ilgim var. Her zaman daha çok araştırarak, yeni bilgiler öğrenmeye çalışıyorum.  Okul dışında derneklerde görev alarak her gün bir başka insana bir iyilik katmaya çalışıyorum. Yazılarımla ilgili aklınıza takılan noktaları, katmak istediğiniz şeyleri ya da herhangi bir yazı konusu fikri için lütfen mail atmakan çekinmeyiniz. [email protected]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir