BilimGenelMakaleler

İnsanlarda Kan Tutması

Google News Abone Ol

Kan tutması vücudumuzun içgüdüsel olarak gerçekleştirdiği kalıtsal fakat çevresel faktörler ile değişebilen bir durumdur. Kan görünce bayılmamızın temel sebebi tansiyonumuzun ani düşüşüdür. Peki neden bazılarımızın tansiyonu kana bakınca düşer? Bunu hiç düşündük mü acaba?Bunu açıklamak gerekirse konuyu ele almakta fayda var.

Kanayan bir yara gördüğünüzde beyniniz bu yara sizin olmasa bile bir şeylerin ters gittiğini, ortada panik yapmayı gerektirecek bir durum olduğunu fark eder. Eğer oradaki kan akmaya devam ederse kişi ölecektir ve bunu beyin bilir. Beyin yara ve kan sizin olmasa bile ölmekten içgüdüsel olarak korunmaya programlanmıştır. Bu sırada bilinçaltı panik başlatır ve kalbinize daha yavaş atması emrini verir. Bu emir aslında yaradan akan kanı yavaşlatarak ölümü en azından birkaç dakika geciktirmek amaçlı bir tedbirdir. Bilinçaltımız işte bu kadar derin tecrübe ve zekaya sahip, tabi genlerimizle yıllardır getiriyoruz bunu. Kalp yavaşlaması beraberinde beyninize giden kanın miktarını azaltacağı için beyniniz vücudunuzun kontrolünü bir süreliğine sizin bilincinizden alır ve sizi hayatta tutmak üzere kontrole geçer. Bu sırada her yeri çok parlak beyaz olarak görürsünüz çünkü göz bebeğiniz olabildiğince açılmıştır, alnınızdan soğuk terler akar ve kulağınızda çınlama başlar, ayaklarınızın üzerinde durmanız güçleşir.

Endişe ettiğiniz şey aslında bu kadar basit. Yani bu sizin zayıflığınız değil vücudunuzun kendini savunma biçimi, bu da sizi aslında hayatta kalma ilkesine göre daha güçlü yapıyor. Bu nedenle kan tuttu diye panik yapmanıza gerek yok.

Psikolojik çöküntü ve panik atak gibi problemler ise tamamen sizin yersiz düşüncelerinizden oluşur. Eğer tam olarak neden korktuğunuzun farkına varırsanız o korkuyu yok etmeniz kolaylaşacaktır.

Kan Tutması Nasıl Önlenir?

Diğer fobilerde olduğu gibi kan görmekte fobi olarak görülüyor. Davranışların çözümü için terapi uygulaması önerilmektedir. Bilişsel davranışçı terapi için psikologtan yardım alınabilir. Kişi kana karşı endişelerinden kurtularak kendisini daha rahat hissetmesi de mümkündür. Kaygı giderici, rahatlatıcı ilaçların kullanılması kan tutmasının tedavisinde etkilidir. Kişi empati kurarak o kanın canlı kanı olduğunu düşünerek bayılmasına neden olabilir. Kan basıncının belirli düzeyde tutulması için ilaç kullanılabilir.

İlk önce kişi psikologtan yardım alarak tedavisine başlamalı. Alacağı ilaçlar sayesinde kendisini daha rahat hissedecektir. Bıçak kullanımı ve kurban dönemlerinde çocukların kan görmesi travmalara sebep olacağından uzak tutulmalıdır. Kurban kesiminden ötürü çocuklar büyük travmalar yaşayarak büyüdüğü zaman kan tutması gibi etkiler görülebilir.Doktor tedavisi her aşamada önemli olduğu unutulmamalı. Fobinin iyileşmesi için doktordan tedavi alınmalıdır.

Şule Kıyar

Konya da yaşamaktayım.Doğum tarihim 12.12.1997.Necmettin Erbakan Üniversitesi Biyoteknoloji Bölümü öğrencisiyim.Laboratuvar ortamlarına ve sağlık alanlarına çok meraklıyım.Gelişimde mantığı ön planda tutan ayrıca Canan DAGDEVİREN hayranıyım.Beni instagram sayfamdan takip edebilirsiniz :@sulekyr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı