BilimGenelMakalelerSağlık

Histerektomi Nedir?

Google News Abone Ol

Histerektomi Nedir?

Histerektomi, rahimin tümden vücuttan ayrılması için gerçekleşen ameliyat olup istatiksel olarak kadınlardan sezeryandan sonra en çok yapılan ameliyat sırasını almaktadır.

Peki hangi durumlarda başvurulan bir tedavi şekli olabilir?

Kadınlardan sık rastlanan bir tümör olan Uterus(rahim) myomları büyüdükçe şikayet oluştururlar ve ameliyatta gerek duyulur.Bunlar anormal kanamalar, anemi, pelvik (kasık) ağrı, sancılı ve bol adet görme veya bası gibi şikayetlerdir.Bundandır ki histerektomi ameliyatları en sık olarak  myom nedeniyle yapılmaktadır.

Riski Var Mı?

Söz konusu sağlık olunca insanda tedirginlik ve risk düşüncesi kaçınılmaz oluyor.Büyük cerrahi girişimlerde görülebildiği gibi riskler mevcuttur. Bunlar:

  • Toplar damar veya akciğerlerde pıhtı gelişimi veya buralara pıhtı atması
  •  Enfeksiyon
  • Ameliyat sırasında veya sonrasında kanama
  • Ameliyat alanına komşu organlarda  yaralanma
  • Ameliyat sonrası bağırsaklarda tembellik
  • Anesteziye ait sorunlar
  • Yumurtalıklarınız çıkarıldı ise menopoz gibi sonuçlarla karşılaşılabilir.

Hasta Bakımı Nasıl Olmalı?

Her ameliyat sonrası olduğu gibi hastaya özel bir bakım ve hizmet uygulanması gerekmektedir. Özellikle dikişlerin zarar görmemesi,açılmaması için ağır kaldırılmaması gerekmektedir.

Ameliyat gününde ağız yolu ile beslenme yapılmamalıdır.Bağırsak hareketleri başlayınca sıvı gıdalarla beslenilmeli katı gıdalardan uzak durulmalıdır.

İdrar kesesinin travmatize olmasından dolayı hastanın idrar yapması zordur.Bundan dolayıdır ameliyat sonrası idrar sondası takılı kalır.

Günlük hayat yaşantısına devam edebilen hasta araba kullanmak,eşya taşımak,hızlı koşu yapmak gibi faaliyetlere kısa bir ara vermek zorunda kalabilir.

Eğer rahimle birlikte yumurtalıklar alınmadıysa kişi menopoza girmez ve normal yaşantısına devam eder.Hasta ileri bir yaşa sahipse yumurtalık kanserden korunmak amaçlı yumurtalıklarında rahimle beraber alınması bir öneri olarak hastaya sunulmaktadır.

Yakın zamanlarda rahim nakli konusunda önemli gelişmeler söz konusu olmuştur. Bu gelişmeler bünyesinde rahim bulundurmayan kadınlara çocuk sahibi olma konusunda büyük umutlar barındırmaktadır..

Beyzanur Kör

1997 doğumluyum.İstanbulda yaşıyorum. İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik 2.sınıf öğrencisiyim.Güncel bilgileri okumayı ve araştırmayı,bilimin içinde olmayı seviyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir