BilimGenelMakalelerSağlık

Hindistan Ceviz Yağının Faydaları Nelerdir?

Google News Abone Ol

Hindistan Cevizi Yağı

Son yılların en popüler yağlarından biri olan biyoaktif yağ Hindistan cevizi yağıdır. Kanola yağı benzeri, kısa zincirli yağ asitlerinden zengin, kaynama noktası düşük bir yapıdadır. Hindistan ceviz yağının %90’ından fazlası doymuş yağlardan oluşur. Çoğu orta zincirli trigliseritlerdir (MCT). Çalışmaların çoğu MCT üzerine olup, Hindistan cevizi yağı ile de ilişkilendirilmiştir. MCT’leri yediğinizde, doğrudan karaciğerinize gitme eğilimindedirler. Vücudunuz bunları hızlı bir enerji kaynağı olarak kullanır veya ketonlara dönüştürür. Ketonların beyniniz için güçlü faydaları olabilir ve araştırmacılar epilepsi, Alzheimer hastalığı ve diğer rahatsızlıkların tedavisi olarak ketonları inceliyorlar. Fakat henüz kanıtlanmış çalışmalar bulunmamaktadır. Vücutta sindirimlerinin herhangi bir zorluğu yoktur. İçeriğinde en fazla laurik asit bulunur. Ancak çoklu doymamış linoleik asit ve tekli doymamış oleik asit gibi yağ asitlerini de içerir ve polifenollerden zengindir.

Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan Cevizi Yağı

İşte Hindistan ceviz yağının sağlık üzerine olumlu etkilerinden birkaçını inceleyelim.

Kalp Sağlığı Üzerine Etkisi

Hindistan cevizi batı dünyasında yaygın olmayan bir besindir. Bununla birlikte, dünyanın bazı yerlerinde, Hindistan cevizi yağı yüklü Hindistan cevizi, insanların nesillerdir beslendiği temel besin maddesidir. Papua Yeni Gine’deki Kitavan halkı da yumru, meyve ve balığın yanı sıra çok fazla Hindistan cevizi yediklerinden araştırmalara göre çok az inme ve kalp hastalığının olduğu belirlenmiştir. Kısaca araştırmalar Hindistan cevizi tüketen topluluklarda kalp sağlığının iyi olduğunu gösteriyor.

Yağ Yakımı Üzerine Etkisi

Hindistan cevizi yağındaki MCT’ler, daha uzun zincirli yağ asitlerine kıyasla vücudunuzun yaktığı kalori miktarını arttırabilir. Bir çalışma günde 15-30 gram MCT yemenin 24 saatlik enerji tüketiminin %5 arttırdığını buldu. Bununla birlikte bu çalışmalar özellikle Hindistan cevizi yağının etkilerine bakmadı hindistan cevizi yağında bulunan ve büyük bir kısmını oluşturan MCT’lerin sağlık üzerine etkilerini incelediler. Şu anda hindistan cevizi yağı yemenin harcadığınız kalori miktarını arttıracağını söyleyen bir kanıt yoktur. Başka bir araştırma da ise vücut yağ oranı fazla kadınlarda yapılan bir çalışmada enerji metabolizması ve kardiyometabolik risk faktörleri üzerine doğrudan akut etkisi göstermemekle birlikte iştah hissini belirgin olarak azalttığı saptanmıştır. Hindistan cevizi yağının kalori bakımından çok yüksek olduğunu ve çok miktarda tüketildiğinde kolayca kilo alımına yol açabileceğini unutmayınız. Bu yağın kilo verme üzerine ve doygunluk hissini oluşturduğu üzerine etkilerini gösteren daha çok uzun süreli ve bilimsel kanıtlara ihtiyaç vardır.

Açlık Üzerine Etkisi

MCT’ler açlığı azaltmaktadırlar. Bu vücudunuzun yağları metabolize etme şekli ile ilgili olabilir. Çünkü ketonlar bir kişinin iştahını azaltabilir. Yapılan bir çalışmada, 6 sağlıklı erkek değişen miktarlarda MCT ve LCT yedi. En çok MCT yiyenler günde daha az kalori aldılar. 14 sağlıklı erkeğin katıldığı bir başka çalışma, kahvaltıda en çok MCT yiyenlerin öğle yemeğinde daha az kalori yediği saptanmıştır. Çalışmalar çok kısa bir zamana sahipti. Bu etki uzun vadede devam ederse, birkaç yıl içinde vücut ağırlığının azalmasına neden olabileceği söylenmiştir. Hindistan cevizi yağı, MCT’lerin en zengin doğal kaynaklarından biri olmasına rağmen, Hindistan cevizi yağı alımının iştahı diğer yağlardan daha fazla azalttığına dair hiçbir kanıt yoktur. Aslında bir çalışma Hindistan cevizi yağının MCT yağından daha az doyurucu olduğu bildirilmektedir.

Hindistan Cevizi Yağı İpuçları

  1. Katı ve sıvı yağlar temel besinleri sağlar, ancak bunları her zaman ölçülü olarak kullanılmalıdır. Hindistan cevizi yağı kullanılıyorsa, sızma Hindistan cevizi yağı aranmalıdır.
  2. Etiket kontrol edilmeli ve kısmen hidrojene Hindistan cevizi yağı içeren yağlardan kaçınılmalı.
  3. Hindistan cevizi yağı serin ve karanlık bir yerde saklanmalı. Diğer doymuş yağlar gibi oda sıcaklığında katıdır ve ısıtıldığında sıvılaşır.
  4. Hafif, tatlı, “Hindistan cevizi” tadı için pişirme sırasında Hindistan cevizi yağı kullanın. Tereyağı ve katı yağın yerini alır ve vegan tarifi için uygundur.

Kaynakça:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/coconut-oil-uses
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/282857#tips
  3. https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-coconut-oil
  4. Fonksiyonel Gıdalar Prof. Dr. Gökhan Baysoy

Sema Gizem Akdağ

Merhaba, Ben Sema Gizem. Beslenme ve Diyetetik bölümü 2. sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda çocuk gelişim 1. sınıf öğrencisiyim. Daha henüz öğrencisi olduğum diyetisyenlikte kendimi geliştirmek için öğrendiklerimi ve araştırdıklarımı paylaşmak için heyecanlıyım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir