BilimGenelMakalelerSağlık

Romotoid Artrit ve Gut Hastalığı

Google News Abone Ol

Romatoid Artrit ve Tedavisi

El ve ayak eklemleri gibi daha çok küçük eklemleri simetrik yani karşılıklı olarak tutan müzmin seyirli iltihaplı bir romatizmadır. Sadece küçük eklemlerin tutumu ile kalmayıp kalça omuz gibi büyük eklemleri de tutabilir. Dünyada en sık görülen iltihaplı romatizmaların başında gelen ve eklemlerde en fazla iltihaba ve şekil bozukluğuna sebep olan romatizmalardan biridir. Nedeni tam olarak bilinmemekle beraber genetik olarak kuşaktan kuşağa aktarıldığı bilinmekte ve bunun üzerine araştırmalar sürdürülmektedir.

Bu Hastalığın Tedavisinde;

  • NSAİ’lar ve Glukokortikoid ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar semptomları azaltırlar. Radikal tedavide ise; hastalığın modifiye eden antiartrit ilaçlar yapar. Klorokin ve hidroksiklorokin(ilacın etkisi kullanılmaya başlandıktan 6 ay sonra başlar) bu klorokin veya hidroksiklorokin kullanan hastalarda göz üzerinde toksik etkileri vardır ve bu hastalarda göz muayenesi yapılır. Hastalarda retinopati olma riski vardır.
  • Organik altın bileşikler; güçlü antienflamatuarlardır. Bunlarla yalpan tedaviye krizoterapi denir. Organik altın bileşikleri makrofajların lökosit yapısını bozarak fagositoz yapılmasını önler.(immünosupresif etki) bu ilaçlar lösemi hastalarında doku ve organ nakli yapılan kişilerde kullanılır. Bu ilaçlar yan tesir olarak mukoza iltihabı ve kemik iliği depresyonu yapar. Organik altın bileşiklere örnek olarak; anotrglikan, sadyum anotramalat, ananorfin kullanılır.

Gut Hastalığı ve Tedavisi

Pürin metabolizması sonucunda oluşan ürik asit böbrekte proksimal tübüllerden atılır. Ve gut hastalığı bu ürik asit metabolizmasının bozulması sonucunda hiperürisemi ve akut artritli nöbetler ile kendini gösterir.

Gut primer gut ve seconder gut olarak ikiye ayrılır. Primer gut kalıtsal olarak geçerken seconder gut; vücutta çekirdek yıkımı arttığı lösemi, myeloid ve polistemide görülür.

Gut Tedavisi;

Tedavisinde iki çeşit yaklaşım vardır. İlk olarak vücutta ürik asit oluşumu azaltılabilinir. İkinci olarak böbrekten ürik asit atılımı arttırılır.

Alloprunol, sülfinprozon, probenesit… gibi ilaçlar ise kronik gut tedavisinde gut nöbeti oluşmasın diye hastanın sürekli kullanıldığı ilaçlardır.

  • Kolşisin; gutta anienflamatuar olarak kullanılır. Ürat kristallerinin fagositozunu, dokunun aside kaymasını engeller. Toksik belirtileri bulantı, kusma, karın ağrısı, kanlı diyare…vb görülür. Yüksek dozda damar endotelini zedeler, hipovolemi, şok…vb yapar. En önemli yan tesiri nörotoksik olmasıdır. Bağırsaklarda B12 vitamini bozar. Bunun dışında ailesel Akdeniz ateşi hastalığında kullanılır.
  • Alloprinol; ürik asidin yapımını engeller. İdrarda ürik asit atılımını arttırırlar. Ksantin oksidaz enziminin inhibitörüdür. Başlangıçta yüksek dozda verilirse gutu tetikler ve lökopeni yapar.
  • Probenesid; böbrekteki proksimal tübülleri etkileyerek üratların neabsorpsiyonu azaltılır. Ürik asit metabolizmasına etkisi yoktur. Antienflamatuar etkisi yoktur.

Uyarı olarak ise hastaya ürikoz asit ilaç vermeden önce günde 3 litre su verilerek diürezis yapılır. Ürat itrahı yoksa idrar bazikleştirilmesi uyarıları yapılmalı ve bunlara dikkat edilmelidir.

.

Merhabalar.. bana Eylül veya Nurşah diyebilirsiniz.. şimdilik Eczacılık fakültesinde ögrenciyim.. sizlerin burada olma amacı ne bilmiyorum ama sizlere profilim uzerinden vermek istediğim küçük bir mesaj var.. imkansız denilen kavram aslında sizin beyninizde kabul ettiginiz bor olgu.. ama aslına bakarsanız imkansız denilen kavram "mümkün olma olasılığının en az olması durumudur" yani en azından bence öyle.. umarım profilde sizin icin yararlı olabilecek bir bilgiye rastlarsınız..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı