Eylül ayını yavaş yavaş geride bırakırken tezgahlarda balık çeşitleri yerini almaktadır. Nisan ayı sonuna kadar balıkları afiyetle tüketebiliriz. Biz diyetisyenler haftanın 3 günü balığı sofralarda görmek isteriz çünkü pek çok hastalığın önlenmesinde ya da tedavisinde büyük rolü vardır.
Balığın Besinsel Özellikleri
Ülkemiz 3 tarafı da denizlerle çevrilidir ve bunun en büyük avantajlarından biri de mevsiminde kolaylıkla balık tüketebilmemizdir. Balık deyip geçmemek gerek çok çeşit balık vardır ve hepsinin içeriği aynı değildir. Kabaca özetleyecek olursak balık w-3, w-6 yağ asitleri, özellikle yağlı balıklar EPA (Eikosapentaenoik asit) ve DHA(Dokosaheksaenoik asit) olarak adlandırılan w-3 yağ asitlerini içermektedirler. Yağlı tohumlarda da w-3 ve w-6 yağ asitleri bulunmakta ancak balıklar denizdeki planktonlardan beslendikleri için EPA ve DHA yönünden daha zengindirler. Aynı zamanda protein, lif, B9,B3,B12,A,D,E ve K vitaminleri, iyot, fosfor, selenyum, vanadyum gibi mineraller bakımından da zengin bir içeriği vardır. Balığın zengin içeriği daha enerjik ve zinde olmamızda etkilidir
Balığın Sağlık İçin Önemi
Balık lisin, izolösin gibi vücut için elzem olan amino asitleri içerir. Ayrıca içerisinde bulunan B grubu vitaminleri vücutta kan üretiminde rol oynar. Beyin gelişimi, hafızanın güçlenmesi gerekli vitamin ve mineralleri içerir. Bu sayede depresyon, şizofreni ve Alzheimer gibi hastalıkların semptomlarını azaltıcı etkisi vardır.
Balık kalp dostudur. İçerisindeki w-3 yağ asitleri kötü kolesterol dediğimiz LDL’nin normal seviyelerde kalmasına yardımcı olur. Böylece damar tıkanıklığı, kalp krizi, kolesterol gibi hastalıkların görülme oranı azalır. Baık tüketimi kan basıncını düşürür ve hipertansiyonu kontrol eder. Ayrıca içerisindeki iyot tiroid hormonlarının çalışmasında etkilidir.
W-3 yağ asitlerinin anti-inflamatuar özelliği vardır yani pek çok iltihaplı rahatsızlıklara karşı fayda sağlar. Ayrıca cilt hastalıklarının tedavisinde, saç sağlığının korunmasında balığın rolü büyüktür.
Balıkta bulunan vitamin D, çocuklarda raşitizm hastalığının görülme riskini azaltır.
Faydaları saydıkça çoğalan derya kuzusu balıkları soframızdan eksik etmeyip, haftanın 3 günü farklı çeşitlerini, sağlıklı pişirme yöntemiyle ve porsiyon kontrolü ile tüketmeye özen gösterelim
En önemli besin sıralaması yapılsa kesinlikle ilk 3 de yer alır.
Haklısınız önemli… Pek bilinmiyor ancak sağlığa faydası çok.
Gerçekten de balık her derde deva.
Balığın faydaları saymakla bitmez derler. Gerçekten de öyle. Özellikle çocuklarda fiziksel gelişimi oldukça olumlu etkiliyor ve boy uzamasını destekliyor.
Balığın yararları saymakla bitmez gerçekten. Neredeyse her derde dava bir besin kaynağı.
Balığın siyah etinin gelişim çağındaki çocuklarda boy uzamasına yararı var mı gerçekten?
En iyi iltihap sökücü özelliğe sahip ve besleyici balıklar hangileridir?