BilimCanlılarGenelMakalelerMikroorganizmalarSağlık

Helicobacter Pylori Tedavisinde Yenilikler

Google News Abone Ol

Helicobacter Pylori Nedir?

Gram negatif, mikroaerofilik olup 1970’den beri gastrit ile ilişkili olduğu tanımlanmış bir mikroorganizma. Kronik gastrit, peptik ülser, gastrik adenokarsinoma ve lenfoma gibi hastalıklara neden olduğu biliniyor. Gastrik epitelyuma invaze olmasını ve kolonize olmasını sağlayan üreaz aktivitesine sahip. Üreaz enzimi ile üreden amonyak üretir ve mide asiditesini azaltarak kendine uygun yaşam koşulunu sağlar.

H.pylori doğal ortamı insan midesidir ve olasılıkla yiyeceklerden alınmıştır. Enfeksiyonun diğer  aile üyelerinde de görülebiliyor oluşu kişiden kişiye bulaşmasını düşündürüyor. Gelişmekte olan ülkelerde H.pylori enfeksiyon hızı çok yüksek olup ülkelerdeki yüksek mide kanseri oranı ile doğru orantılıdır.

H.pylori Nasıl Bulgular Verir?

  • Özellikle üst karın bölgesinde olan ağrı şikayeti, rahatsızlık hissi,
  • Az miktar yemekle doymuş hissetme,
  • Açlık hissetmeme,
  • Bulantı-kusma,
  • Normalden yorgun hissetme.
  • Bazen hiçbir semptom vermeyebilir.

H.pylori Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi ile ilgili çalışmalar devam etmekle birlikte farklı tedavi rejimleri uygulanmakta. Üçlü veya dörtlü antibiyotik tedavileri (çoklu antibiyotik tedavisi) ve buna biraz aşağıda bahsedeceğimiz lactobasil suşlarının eklenmesiyle oluşmuş tedavi rejimleri mevcut. H.pylori eradikasyonunda oranlar iyi olsa da antibiyotik direncinin gelişmiş olması sebebiyle daha başarılı tedavi arayışları sürmekte.

Bölgesel olarak antibiyotik direncine dikkat edilip yeterli doz ve uygun sürede (14 gün) çoklu antibiyotik tedavisiyle olumlu sonuçlar alınmakta.

Peki Tedavide Yeni Olan Nedir?

Toplamda 484 çocuk hastayı içeren bir meta-analizde kontrol grubuna H.pylori üçlü tedavi rejimi uygulanıp diğer gruba üçlü ilaç tedavisinin yanındalactobasil (probiyotik grubu) suşlarının eklenmesi yüz güldüren sonuçlara yol açmış. Lactobasil eklenen grupta antibiyotik yan etkileri özellikle diyare daha az görülmüş ve H.pylori eradikasyonu anlamlı şekilde artmış. Aynı makalede alt gruplarda daha uzun süre lactobasil verilen grup daha kısa süre kullanana göre tedavide daha başarılı olmuş. Daha yüksek dozda lactobasil suşu verilen grup daha düşük dozda lactobasil verilen gruba göre tedavide daha başarılı olmuş.

Bu makale çocuklarla ilgiliydi ama yetişkinlerde de yapılmış benzer çalışmalar var ve çalışmalar gösteriyor ki anbiyotik tedavisinin yanına probiyotik eklemek tedaviyi pozitif yönde etkiliyor. Yukarıdaki meta-analizde esas araştırılan ise hangi probiyotik grubunun H.pylori eradikasyonunda faydalı olduğuyla ilgili. Çünkü tüm probiyotikler ne yazık ki  H.pylori tedavisinde etkili değil. Sonuç olarak tedavide özellikle lactobasil suşunun faydası üzerinde durabiliriz.

Melike Kurt

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğrenim görmekteyim. Daha çok sağlık alanında yazılar yazıyorum. Araştırma ve çeviri yapmayı severim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı