BilimGenelMakalelerSağlık

Truva Atı Antibiyotiği

Google News Abone Ol

Truva Atı’nın hikayesini biliyor musunuz?

Konumuz tam olarak o olmadığı için kısaca bahsedeceğim. Ama bence mutlaka açıp okumalısınız.

Efsaneye göre Truva şehrinin kralı Priamos’un oğlu Paris, Menelaus’un genç ve güzel karısı güzel Helen’e  aşık olarak Helen’i Truva’ya kaçırır. Menelaos, bu olay üzerine müttefiklerini de alarak Truva’ya savaş ilan eder. Bunun üzerine Anadolu’daki diğer güçleri yanına alan Truvalılar savunmaya geçer. Uzun süren savaşlar nedeniyle askerler çok zor durumdadır.

Üstün zekası Athena tarafından da taktir edilen Odysseus, ortaya tahtadan bir at yapma fikrini atar. Herkes tarafından kabul edilen bu fikir doğrultusunda tahtadan at yapılarak içine asker doldurulur. Asker doldurulan atın içinde Odysseus da vardır. Ordunun geri kalanı ise saklanarak görünmez olur.

Truvalılar ortada Akha askerlerini göremeyince onların kaçtığını düşünür ve Meşhur Truva atını içeri alırlar. Truvalılar sevinçten eğlenceler düzenler ve ordu sarhoş bir haldeyken Akha askerleri atın içinden çıkarak Truvalılara saldırır. Bu arada saklanan Akha ordusu da ortaya çıkarak atın içinden çıkan askerlere yardım eder.

Akıllıca bir oyun sonucu Truva’ya giren Akhalar Truvalılara karşı zafer kazanır. Helen’i de yanlarına alan Akhalar yurtlarına geri dönerler.

Umut Veren Yeni Antibiyotik

Truvayı neden anlattık ve bunun antibiyotikle olan bağı ne sorusuna gelirsek, Shionogi Inc tarafından yapılan ilaç, Yunan efsanesindeki Truva atı gibi davranarak bakteriyi kandırıyor ve içine girmesine izin veriyor.

Aynı truva atı gibi sinsice bakterinin içine sızıyor. Bunu yapmak için de demir kullanıyor. 

Uluslararası araştırmayı yöneten Dr. Simon Portsmouth: “Akut bir enfeksiyon sırasında, doğuştan gelen bağışıklık yanıtlarımızdan biri, demir fakiri bir ortam yaratmaktır. Buna karşılık bakteri, demir alımını artırıyor.” dedi. Yeni antibiyotik olan Sefiderokol, demire bağlanır ve ölümcül bir hatayla bakteri onu savunmasını ve hücrelerinin içinde taşır. Çalışma, yeni antibiyotik araştırmalarında nadir görülen gelişmelerden biri.

Antibiyotiklere direnç geliştiren bakteriler, bazı enfeksiyonların tedavisini giderek zorlaştırıyor. İlaca dirençli enfeksiyonlar her yıl 10 milyon insanın ölmesine neden oluyor. Yeni araştırmalar ilerleyen dönemde bu oranın artacağını söylüyor. Yeni antibiyotiklerin etkililiğinden emin olmak için çok daha büyük çalışmalara ihtiyaç var. Uzmanlar, bakterilerin ilaçlara bağışıklık kazanması nedeniyle tamamen yeni yollarla saldırıda bulunan yeni antibiyotik sınıflarına acilen ihtiyaç duyulduğunu söylüyorlar.

Böbrek veya idrar yolu enfeksiyonu olan 448 kişi üzerinde yapılan deneylerin, ilacın hali hazırda kullanılan antibiyotik tedavileri kadar etkili ve güvenli olduğunu gösterdiği belirtildi.

Kaynak ve İleri Okuma:

  • https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-45982806

Meysa Kardelen Akan

Merhabalar, ben Meysa Kardelen Akan. 20 yaşında, moleküler biyoloji ve genetik lisans öğrencisiyim. Bilime özellikle de genomik tıp'a ilgim var. Her zaman daha çok araştırarak, yeni bilgiler öğrenmeye çalışıyorum.  Okul dışında derneklerde görev alarak her gün bir başka insana bir iyilik katmaya çalışıyorum. Yazılarımla ilgili aklınıza takılan noktaları, katmak istediğiniz şeyleri ya da herhangi bir yazı konusu fikri için lütfen mail atmakan çekinmeyiniz. [email protected]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı