Hacamat Uygulaması Nasıl Yapılır?

Hindistan’dan Antik Mısır’a,  Roma’dan Çin’e geniş bir coğrafyaya yayılan hacamat, en az beş bin yıllık bir tarihe sahiptir. Bilindiği kadarıyla tarihte tedavi amaçlı kullanılmış ve bilinen en eski tıp metinleri olan Eber Papirüslerinde de yerini almıştır. Yaş kupa tedavisi olarak da bilinen hacamat halen orta doğu ve orta avrupa’da sıklıkla kullanılmaya devam etmektedir.

Hacamat Uygulaması

Related Post

Eski zamanlarda kuru veya yaş kupa tedavilerinde; boynuz, metal, çömlek, bambu gibi maddeler kullanılırken günümüzde cam ve sert plastik kullanılmaktadır. Uygulamasına bakacak olursak ise; ateş veya manuel pompa ile deriye negatif basınç uygulanıp sonrasında yaklaşık 0.1-0.2 mm kalınlığında çizikler atılır. Bu işlem yapılırken dermo-epidermal alandaki fenestre kapilleri travmatize etmemeye dikkat edilip interstisyel alandaki sıvı dışarıya atılmaya çalışılır. Tekrar negatif basınç uygulanıp kılcal damarlarda birikmiş, toksitli kanın dışarı çıkması sağlanır. Bu işlem yapılırken kupalar konuldukları yerde 5-10 dakika kadar bekletilir.

Hacamat Mekanizması

Kupa tedavisi uygulandığı yerde negatif basıncın etkisiyle kan dolaşımını hızlandırarak kas ve damarlara esneklik kazandırdığını aynı zamanda kapiller etrafındaki basıncı azaltarak kapiller filtrasyonu artmakta, sinir uçları yıkanmakta doku yapışıklıkları açılmakta ve nihayetinde bölgedeki ağrı azalmaktadır. Ayrıca spinal kord ve serebral korıteksde endorfin ve enkafalin gibi opiyatların salınımını arttırarak acı/ağrıyı inhibe ettiği rapor edilmiştir. Bir yandan cildin boşaltım işlevlerini kolaylaştırken diğer taraftan da en iyi derin doku masajı olma özelliğini taşımaktadır. Daha bir çok faydası ve dolayısıyla bir çok farklı mekanizması olmakla beraber burada bu kadarlık bir kısma yer verilmiştir.

Hacamat Faydaları/Etkinliği

Her ne kadar Turanşah Tümer kan basıncından üremeye, uyku-dikkat problemlerinden ülsere geniş bir ranja yayılan altmış üç maddelik bir liste sunsa da biz yine sadece bir kaçına değinebileceğiz. Hacamatla kılcal damarlardaki kirli kan atılarak yerine temiz kan gelmesi sağlanmaktadır. Vücudun yenilenmesi, düzenlenmesi, cildin yenileşmesi ve sıkışması, detoks, ödemin çözülmesi, organ fonksiyonlarının artması, vücudun arınması, rahatlama, damar tıkanıklarının açılması gibi faydaları bulunmaktadır. Hacamatın fayda sağladığı rahatsızlıklar arasında birçoğumuzun aşırı bilgisayar vb. kullanımından dolayı muzdarip olduğu boyun ağrısı da bulunmaktadır. Kore’de yapılan bir çalışma da bu hastaların kupa tedavisi sonrasında ağrılarında azalma ve fonksiyonel durumda düzelme yaşadıkları rapor edilmiştir. Ayrıca bel ağrısında da benzer sonuçlar bulunmuştur.

Astım hastalarında solunum test sonuçlarında düzelme ve sigara içen insanlarda kandaki oksijen doygunluğunda bir artma gözlenmiştir. Bir başka araştırmada kupadaki kandaki oksidatif maddeler damarlardakine göre çok daha yüksek oranda bulunmuştur.

Uzun faydalarından sonra hacamat düşünenlerin unutmaması gereken ilk nokta mutlaka bu işin ehli olan kişilere gitmeleri gerektiğidir. Vücuttan kan çıkısının olduğu bu yöntemde hijyenik olmayan ortamlarda yapılan gelişigüzel uygulamalar enfeksiyon riski yaratabilmektedir. Ayrıca hacamattan bir gün önce et ve süt ürünlerinin olmadığı bir diyet uygulamanız gerekmekte ve belli zamanlarda yaptırmanız gerekmektedir. Konuya ilgi duyanlar ve daha fazla bilgi edinmek isteyenler kaynakçaya göz atabilirler. Özellikle Okumuş’un makalesi hem bilimsellik hem de örnek çeşitliliği açısından son derece faydalı bir okuma olacaktır.

Kaynakça:

  • Benli, Z. (2017). Hacamat Tedavisi. Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi. 1(6), 46-53.
  • K., Ullah, A., Younis, M., Wali (2006). An investigation into the effect of Cupping Therapy as a treatment for Anterior Knee Pain and its potential role in Health Promotion. The Internet Journal of AlternativeMedicine;4:1‐9.
  • Okumuş, M. (2016). Kupa Tedavisi ve Hacamat. Ankara Medical Journal, 16(4).
Fadime Çağlar: Hacettepe Üniversitesi'nde psikoloji 4. sınıf öğrencisiyim. Bilim, sanat, mitoloji, teknoloji, tarih, felsefe başta olmak üzere mantıklı mantıksız her şeyi merak edip, araştırmaktan, öğrendiklerimi de arkadaşlarımla tartışmaktan büyük zevk duyarım. Hiçbir ayrıma varmaksızın bütün hayvanları seven, atlara ise aşık, bir doğa tutkunuyum. Yamaç paraşütü, origami, resim (yağlı boya, akrilik, ebru, rölyef), binicilik, doğa yürüyüşü hobilerim arasındadır.
Benzer İçerikler