BilimGenelMakalelerUzay

Güneş Neden Uzayı Isıtamaz?

Google News Abone Ol

Bu soruyu cevaplamamız için öncelikle ısı kavramına yoğunlaşmamız gerekir. Isı, bir maddenin içerisinde hareket halinde bulunan atom ve moleküllerin toplam kinetik enerji miktarıdır. Isı aynı zamanda bir enerji çeşididir. Yani aktarılabilir ve başka enerji türlerine dönüşebilir.

Isı Nasıl Aktarılır?

Isı aktarımı birden fazla yolla sağlanabilmektedir. Biz bu yazımız için  kondüksiyon ve radyasyon yöntemlerini ele alacağız.

Maddeyi oluşturan atomların titreşim oranı o maddenin ısısını oluşturur. Atom titreşir ve başka bir atomla teması sayesinde bu titreşimi ve bu titreşimle beraber ısısını da aktarır. Kondüksiyonel ısı aktarımı iki madde arasında termal denge sağlanana kadar devam eder. Fakat  uzay büyük oranda boşluktan oluştuğu için bu yöntemle ısı aktarımı mümkün olmamaktadır.

Uzay boştur tabirinin yanlış anlaşılmaması için ufak bir not geçelim:Dünya’da deniz seviyesinde 1 m³ hava yaklaşık 1,2 kg ağırlığa sahiptir ve 33 septilyon molekül bulunur. Yani uzay kendi atmosferimize kıyasla oldukça boştur.

Uzay Boşluğu

Radyasyon (ışıma) yoluyla iletimi ise ısı enerjisinin tanecik olmadan ışınlar sayesinde yayılmasıdır. Yani maddesel ortama ihtiyaç yoktur ve her madde tarafından her ortamda yapılabilir. Fakat kondüksiyonel aktarıma göre fazlasıyla yavaş ve verimsizdir.

Uzaydaki moleküllerin çok seyrek oluşu,ısı kaynağının fazla olmaması ve kondüksiyonel yolla ısı aktarımı yapılamaması gibi başlıca sebeplerden dolayı Güneş uzayı ısıtamaz. Aynı zamanda Dünya’daki sıcaklığın bir diğer sebebi de atmosfer ve atmosferdeki karbondioksit miktarıdır. Karbondioksitin sıcaklık tutma işlevi vardır. Uzay boşluğunda ise ısınmadan doğan enerjiyi tutacak bir şey yoktur. Uzay boşluğunda sıcaklık -270 derecedir. Kıyaslama için örnek verecek olursak Dünya üzerinde en düşük sıcaklık Güney Kutbunda Antarktika Vostok İstasyonunda -89,5 derece olarak ölçülmüştür.

Kaynak:

  • https://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/SpaceIsCold
  • Kozmik Anafor

Eylül Sıla Tüfekci

Erbakır Fen Lisesinden 2019 yılında mezun oldum. Şimdilik Denizli'de yaşıyorum. Bana ulaşmak isterseniz: [email protected]

2 Yorum

  1. Güneşin ışınlarının dünyaya kadar gelmesi ancak uzayı ısıtmıyor olması ilginç geliyordu. Açıklaması güzel ve yeterli olmuş teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir