GenelMakalelerSağlık

Göz Tembelliği Nedir?

Google News Abone Ol

Göz Tembelliği Nedir?

Aynı zamanda ambliyopi olarak da bilinen göz tembelliği, çocuğun gözünün olması gerektiği gibi gelişmediği erken bir çocukluk hastalığıdır. Bir hasta ambliyopiye sahip olduğunda, beyin bir göze diğerinden daha fazla odaklanır ve tembel gözü görmezden gelir. Bu göz uygun bir şekilde uyarılmazsa, görmeden sorumlu olan sinir hücreleri normal şekilde olgunlaşmaz. Göz tembelliği aslında, gözü beyine bağlayan sinirdeki gelişimsel bir problemdir, gözdeki bir problem değildir.

Ambliyopi genellikle bir göz diğerinden daha iyi odaklandığında başlar. Bazen, bir göz daha iyi görür veya bir gözde diğer göze göre çok fazla astigmatizm vardır. Böyle durumlarda kişinin beyni hem bulanık bir görüntü hem de net bir görüntü elde ettiğinde, bulanık olanı görmezden gelmeye başlar. Küçük bir çocukta aylarca veya yıllar boyunca bu devam ederse, bulanık gözdeki görme git gide kötüleşir.

New York Üniversitesi Sinir Bilimi Merkezi’ndeki araştırmacılara göre; ” Ambliyopi, beyindeki gelişimsel sorunlardan kaynaklanıyor. Beynin görsel işlemeyle ilgili kısımları düzgün çalışmadığında, hareket, derinlik algısı gibi görsel işlevlerle ilgili sorunlar ortaya çıkıyor. Ambliyopi, çocuklarda ve yetişkinlerde görülebilen en yaygın nörolojik bozukluktur ve popülasyonun yüzde 1-3’ünü etkiler.’’

Göz Tembelliğinin  Nedenleri

  • Sabit şaşılık (herhangi bir yöne bir gözün sürekli dönüşü, ancak içe dönük bir dönüş veya çapraz gözler çok daha yaygındır.)
  • Anizmetropik ambliyopiye veya kırıcı ambliyopiye yol açan anizometropya (iki göz arasında görme farklılıkları.)
  • Katarakt, travma, kapak düşmesi (ptoz), tıkalı gözyaşı kanalı vb. nedeniyle gözün fiziksel olarak tıkanması.
  • Göz tembelliğinin daha az yaygın nedenlerinin doğuştan bozukluklar ve A vitamini eksikliği olduğu bildirilmiştir.
  • Genetik veya ambliyopi aile öyküsü
  • Kornea ülseri veya skar
  • Görme bozukluğu, miyopluk, hipermetropi veya astigmat

Göz Tembelliğinin Belirtileri

Ambliyopinin şiddetli hale gelinceye kadar tespit edilmesi zor olabilir. Erken teşhis için görülen belirtiler şunlardır:

  • Bir taraftaki nesnelere çarpma eğilimi
  • İçe veya dışa dolaşan bir göz
  • Beraber çalışmıyor gibi görünen gözler
  • Zayıf derinlik algısı
  • Çift ​​görme
  • Şaşılık

Göz Tembelliğinin Tedavisi

Göz tembelliğine neden olan  göz problemlerini tedavi etmek, ambliyopiyi tedavi etmenin en etkili yoludur. Yani hasar görmüş gözünüzün normal şekilde gelişmesine yardım etmeniz gerekir. Erken tedavi önlemleri basittir ve gözlük, kontakt lens, göz bandı, göz damlası veya görme terapisi içerebilir.

Sinir bilim, insan beyninin her yaşta değişebileceğini kanıtlamıştır, bu nedenle tembel göz de her yaşta tedavi edilebilir. Tedavi, gözlükleri, atropin damlalarını, göz yamalarını ve göz egzersizlerini, görsel-motor işleme faaliyetlerini ve nörolojik tedavileri içeren görme terapisini içermektedir. Tıbbi araştırmalar, tembel gözün 17 yaşına kadar terapilerle başarıyla tedavi edildiğini kanıtladı.

Uygun tedavi ile her yaşta iyileşme mümkün olsa da erken tanı ve tedavi halen en iyi sonucu vermektedir. Bununla birlikte, erken yaşta tedavi için ilk öncelik göz ameliyatı olmamalıdır. Birçok vakada, tembel göz ameliyatı sadece estetik faydalar sağlayacaktır ve hastanın görüşünü iyileştirmez.

Kaynak ve İleri Okuma

  •  https://www.lazyeye.org/
  • https://www.healthline.com/health/lazy-eye#diagnosis

Mervenur Yetim

Merhaba; ben Mervenur Yetim 1997 Şanlıurfa doğumluyum. Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü mezunuyum. Sürekli çalışan, kendini geliştiren ve daha çok şey öğrenmek için çabalayan, öğrenmeye açık ve çalışmayı çok seven biri olarak öğrendiklerimi herkesle paylaşmayı amaçlı[email protected] mail adresinden ulaşabilir, merak etiğiniz şeyleri sorabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir