BilimGenelMakalelerSağlık

Plagiosefali Nedir?

Google News Abone Ol

Daha çok bebeklerde görünen rahatsızlık türü olarak bilinir. Peki bu nasıl oluyor? Nasıl düzeltilebilir? Gelin birlikte bakalım.

Plagiosefali (Düz Kafa Sendromu)

Pozisyonel Plagiosefali olarak da bilinen bu rahatsızlık bebeklerin kafasının belli yerlerinde anormal şeklin yani görüntünün oluşmasıdır. Aynı anlamda bebeğinizin başının arkasında ya da yan tarafında görülen düzlüklerdir. Bu düzlükler hafif olabildiği gibi ciddi anlamda belirgin de olabilmektedir.Bu rahatsızlık bebeğinizin doğumundan itibaren ileri ki zamanlarda da görülebilir. Peki nasıl oluyor inceleyelim.

Bebekler yumuşak bir kafatasına sahiptirler. Bu yüzden herhangi sert darbelerden kolayca etkilenirler. Bebeklerin kafaları kıkırdak yapıda oldukları için sürekli aynı pozisyonda yatırılmamalıdır çünkü buna bağlı olarak da bu rahatsızlık ortaya çıkabilmektedir. Bu durumun ikiz bebeklerde daha yaygın olduğu söylenilmektedir.

Tek doğumda da rahim yatağındaki pozisyona bağlı olarak da bebekte Plogiosefali görülmektedir. Bu durumda  dünyaya gelen bir bebeğin ciddi önem içeren Kroniosinostoz (Bebeklerde kafatasının erken kapanması durumudur.) ihtimali için kontrol edilmesi gerekmektedir.Ayrıca böyle bir durumda bebeğin başının pozisyonunu hemen değiştirmeye başlamalısınız.

Bu rahatsızlık Tortikolis (eğri boyun) yüzünden de ortaya çıkabilmektedir. Tortikolis rahatsızlığını, bebeğin başının pozisyonunu değiştirmekle, gerdirme teknikleriyle veya fizik tedavi uygulanarak iyileştirilebilir.

Genellikle bu tür semptomların  gözlenmesi doğumdan hemen sonra ya da oluşması üç ay kadar sürebilmektedir.Ayrıca bebekler bu rahatsızlığı başını bir yöne yatırarak ya da tek bir tarafa  bakarak da belli edebilirler.

Nasıl Düzeltilebilir?

Pozisyonel Plagiosefali doğumun ilk aylarında fark edilmişse tedavi yöntemi oldukça basittir yani bebeğinizin başının pozisyonlarını değiştirmek bebeğinizin iyileşmesine büyük katkıda bulunur. Fakat bir kaç aylık olunca bu tedavi yöntemi kısa sürede cevap vermeyebilir.

Eğer yukarıdaki yöntemleri deneyip geçmediyse ne yapabiliriz?

Bu durumda bebeğinizi Pediatri (çocuk) uzmanına götürmelisiniz. Ayrıca bir yandan da gereken araştırmaları siz yapmalısınız böylece tedavi yöntemlerini daha kolay bir şekilde anlamanızı sağlar ve de doktorlar ümidinizi yitirmeye çalışsa da bu rahatsızlıkla ilgili araştırmalarınızı sakın bırakmayın çünkü bu hastalıkla ilgili tedavi yöntemleri geliştirilmektedir.

Pediatri doktorundan sonra Ortez ve Protez Teknisyeni ile görüşebilirsiniz ve bebeğin durumuna göre kask takılabilir. Bu tedavi yöntemiyle bebeğiniz iyileşebilir.

Ayrıca bu rahatsız tehlikesiz gibi dursa da bazı yapılan araştırmalara göre çene, göz, kulak gibi yapılarda oluşan rahatsızlıkları da beraberinde getirmektedir. Bu bakımdan doktorun gözetimi altında tutulmalıdır.

Bazı durumlarda ise bu rahatsızlık bireyin gelişimsel veya davranışsal zorluklar yaşamasına sebep olabildiği gibi kişiliğini de etkileyebilir şöyle ki sosyalleşmek istemeyebilir, okula gitmek istemeyebilir, kısıtlayıcı olabilir gibi…

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir