BilimGenelHaber

Genetiği Değiştirilmiş Virüs Tedavisi

Google News Abone Ol

Günümüz bilim kurgu filmlerinin popüler temalarından biri olan virüsler, tedavi amacı ile kullanılmak için üretilip sonrasında insan ırkının devamlılığını tehlike altına alıyordu. Pek çok filmden bu temaya aşinayız. Kimi zaman enfeksiyonların tedavisi için, kimi zaman da diğer hastalık türleri için filmlerde başvurulan virüsler, önce işe yarıyor sonra ise insanlığı tehdit ediyordu. Son zamanlarda yapılan çalışmalar arasında da bu anlayışa sahip bir proje yer alıyor. Yeni bir tedavi yaklaşımı

Enfeksiyon Virüslerle Tedavi Edildi

Bilim geliştikçe tıp teknolojileri de beraberinde gelişmekte, yeni hastalık türleri ve enfeksiyonlar ortaya çıkmaktadır. Enfeksiyonlar için çözüm olarak antibiyotiklere başvurulmaktadır. Ancak bakteriyel antibiyotik direnci nedeniyle bu tedaviler kimi zaman olumlu yanıt vermemektedir.

Nature Communications dergisinde yayınlanan bir çalışmada, bakteriyel enfeksiyonun tedavisi için genetik mühendisliği teknikleri ile modifiye edilmiş bakteriyofaj kullanıldı. Başlı başına tamamen yeni bir tedavi yaklaşımı olan bu çalışma, şaşırtıcı şekilde olumlu sonuç verdi.

15 yaşındaki kistik fibrozis hastasında ilk kez denenen ve olumlu sonuç veren tedavi 3 faj kokteyli şeklinde intravenöz (damar içi) enjeksiyon ile uygulandı. Akciğer transplantasyonu (nakli) olan ve karaciğer enfeksiyonu bulunan hastanın, tedavi sonrası karaciğerlerinde bulunan enfeksiyon önemli ölçüde temizlendi.

Bakteriyofajlar
Bakteriyofajlar

Araştırmacılar, enfeksiyonda etkili bakterilerin antibiyotik direnci kazanmış olmasından dolayı böyle bir tedavinin denendiği belirtiliyor. Tedavinin başarılı sonuç vermesi ilerleyen zamanlarda enfeksiyonlar başta olmak üzere diğer hastalık türlerinde virüslerin kullanılabileceği anlamına geliyor. Yalnızca antibiyotik direncine sahip bakteriler her yıl 700 binden fazla insanın ölümünden sorumlu olmakta iken, böyle bir tedavi yolunun ilerleyen zamanda geliştirilerek uygulanabilir hale gelmesi, ölüm oranını önemli ölçüde düşürecek gibi görünmekte.

Bakteriyofaj Tedavi Öncesi ve Sonrası
Bakteriyofaj Tedavi Öncesi ve Sonrası

Kaynak: 

  • Rebekah M. Dedrick, Carlos A. Guerrero-Bustamante, Rebecca A. Garlena, Daniel A. Russell, Katrina Ford, Kathryn Harris, Kimberly C. Gilmour, James Soothill, Deborah Jacobs-Sera, Robert T. Schooley, Graham F. Hatfull, Helen Spencer,. 2019. Engineered bacteriophages for treatment of a patient with a disseminated drug-resistant Mycobacterium abscessus. Nature Medicine, Brief Communications. 730-733.

SerdarCR

Genetik ve biyomühendislik lisans mezunuyum. Aldığım eğitim fizik, kimya, biyoloji ve matematik ağırlıklıydı. Mühendislik fakültesi mezunu olduğundan dolayı analitik ve sonuç odaklı düşünce yapısına sahibim. Aldığım eğitim moleküler biyoloji, biyoteknoloji, mikrobiyoloji, genel ve organik kimya, tıbbi genetik ve mühendislik derslerini içermekteydi. Bu derslerde edindiğim teorik bilgileri yine bu derslerin laboratuvarlarında pekiştirme şansım oldu.Lisans hayatım boyunca birçok etkinlikte görev aldım. Bu etkinliklerden birinde konuşmacı olup PCR ve gelişim sürecini sundum. Başka bir etkinlikte ise bilgisayar alanındaki bilgilerim dahilinde teknik koordinatör ve tasarımcı olarak görev yaptım. Görev aldığım etkinlikler haricinde ikna kabiliyetine sahip olup Türkçe'yi iyi kullandığımı düşünmekteyim.Öğrenim hayatım devam ederken internette de çalışmalarım oldu. Bilim ve Tekno'nun kuruculuğunu yapıp yönetim görevini üstlenmekteyim. Ayrıca yine Bilim ve Tekno'da metin yazarlığı yaparak bu girişimi topluma yararlı olacak şekilde devam ettiriyorum. Yaklaşık 50 kişilik değerli ekibime liderlik yapmaktayım. Bunun yanı sıra ise özel bir firmada genetik mühendisi olarak satış departmanında çalışmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir