BilimGenelMakalelerSağlık

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu (DKB) Nedir?

Google News Abone Ol

Dissosiyatif kimlik bozukluğu daha öncelerde “Çoklu kişilik bozukluğu” olarak adlandırılan “dissosiyatif bozukluklar” adı verilen bir grup hastalıktan biridir. Bu hastalığa sahip olan kişiler kendi kişilikleri yanı sıra bir veya birden çok kişilik üretirler. Bu durum bazen farkında olarak bazende farkında olmadan gelişir. DKB hafıza, bilinç ya da farkındalığın, kimlik veya algının parçalanması ya da bozulması durumudur. Bu durum zihinsel işlevlerimizi etkilemez normal olarak çalışmaya devam eder.

Bu işlevlerin bir veya daha fazlası bozulduğunda, dissosiyatif belirtiler ortaya çıkabilir. Bu semptomlar hafif olabilir ama yaşamı ve genel işleyişi etkileyecek derecede de olabilir.

DKB’ye Neler Sebep Olur?

Travma öyküsü, en önemli sebeplerindendir. Bunun yanı sıra kazalar, doğal afetler, savaş, yakınlarından birinin vefatı DKB’nin gelişmesinde etkili olabilir. Bölünme yani DKB, genellikle bir başa çıkma yöntemidir. Sanki travma yaşamamışcasına sağlıklı bir işleyiş seviyesini korumak için bölünmeyi kullanabilir. DKB vakaları için küçük kazalar, hastalıklar, ebeveyninin çocuğunun, kendi çocukluğunda tacize uğradığı yaşa gelmesi de tetikleyici olabilir.

DKB Ne Kadar Yaygındır?

Gerçek DKB örneği azdır. Genelde erkeklere nazaran bayanlarda daha çok görülür. Yaş aralıklarında ise daha çok gençlerde rastlanır. DKB çocuklarda da görülür fakat tedavisi daha kolaydır.

DKB Belirtileri Nelerdir?

  • Kronik ve ilaçlara yanıt vermeyen depresyon görülür.
  • Sürekli üzüntü hali, mutlu olamama.
  • Nedeni olmayan bedensel yakınmalar.
  • Baygınlık nöbetleri.
  • Gaipten sesler duymak.
  • Öfke krizleri.
  • İntihar düşünmek.
  • Gün içinde yaptığı hareketleri ve anları hatırlayamama.

DKB Nasıl Tedavi Edilir?

Dissosiyatif bozukluklar bir ilaç tedavisinin henüz bulunamadığı tek psikiyatrik bozukluktur. Tek yararlı tedavi yöntemi psikoterapidir. Psikoterapi ile tam iyileşme olanağı vardır.

Kübra Can

06.09.1999 İzmir’de doğdum büyüdüm. Lise mezunuyum üniversite sınavına hazırlanıyorum. Bilim ve tarih adına araştırma yapmayı seviyorum. Yazılarımla topluma katkıda bulunmaktan mutluluk duyuyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir