GenelMakalelerTeknoloji

Freelancer Çalışma Sistemi Nedir?

Google News Abone Ol

Freelancer çalışma; Türkçe karşılığı ile bir iş yerine bağlı olmadan çalışma ve para kazanma olarak ifade edilebilir. Bu şekilde çalışma modelinde; çalışanlar belli sabit bir yer dışında kendi bilgisayarı ve herhangi bir internet bağlantısı olan bir yerde internet üzerinden kendilerine iletilen işleri yapabilirler. Teknoloji ile son dönemde hayatımıza giren kavramlardan biri de bu şekilde çalışmaktır.

Bu çalışma şekli pek çok kimseye ilk bakışta oldukça sıcak bir fikir gibi gelebilir. Çünkü, herhangi bir yere gitme zorunluluğu bulunmadan evinizde veya kendi istediğiniz başka herhangi bir yerde çalışma fikri pek çok kişiye kolay yoldan para kazanmak olarak görünebilir.

Ancak; durum ne yazık ki böyle değildir. Freelancer çalışma sisteminde elbette ki evden çalışma yöntemleri vardır ve bunlar ilk bakışta pek çok kişi için oldukça çekici etmenler olarak görülebilir. Yine de, freelancer çalışma sistemi dışarıdan görüldüğü ölçüde bu denli kolay bir sistem değildir. Online iş takip yöntemleri ve planlı çalışma metotları etrafında biçimlenen freelance çalışmanın ne olduğundan dilerseniz kısaca bahsedelim.

Freelance Çalışma Nedir?

Yukarıda da kısaca bahsettiğimiz üzere freelancer çalışma kendinize ait bir bilgisayar ve internet bağlantısının bulunduğu herhangi bir yerde tarafınıza iletilen görevlerin bilgisayar üstünden yapılması ve işi veren kişiye iletilmesidir. Aslına bakılırsa freelancer çalışmada fiziki bir ortamda kimseyle görüşmeden ve karşı karşıya gelmeden iş yapıldığından bahsetmek mümkündür.

Freelancer çalışmada genellikle işvereninizle e-mailler üzerinden görüşme yöntemi ile iletişim kurulur. İş ile ilgili irtibat kurduğunuz kişi sayısı çoğunlukla 1, en fazla 2 kişidir. Çok nadir durumlarda da 3 kişi ile irtibat kurduğunuz durumlar olsa da bu irtibatların sayısı maksimum 3 olacaktır.

Freelance şekilde iş yaptıran şirketler genelde maliyetleri düşürmek amacıyla bu işleri yaptırmaktadırlar. Şu anda genellikle çeviri tarzı işlerin daha çok freelance yaptırıldığı görülmektedir. Ayrıca, yapılabilmesi için sadece bilgisayar kullanılabilen işlerin de bu çerçevede değerlendirilerek freelance şekilde yapıldığı görülmektedir.

Bu işlere örnek olarak; grafik tasarım, 3 boyutlu çizim, animasyon video yapma ve seslendirme işleri örnek olarak verilebilir. İşi isteyen işverenler iş ile ilgili detayları çalışana e-mail veya internette bulunan diğer başka platformlar üzerinden dosyalar ile iletirler. Bu dosyalardan işin detaylarını öğrenen çalışanlar işi yaparak işverene geri teslim ettikten sonra iş için gerekli ücreti işveren tarafından alırlar.

Elbette ki, bu işlerin özel olarak yapıldığı bazı internet platformları vardır. Freelance işler bu platformlarda ilan edilir ve işi isteyen kişiler bu ilanlara başvurarak işin şartlarını ilanlarda okuyabilirler. Ekstradan akıllarına takılan soruları da yine ilanda bulunan kişilere sorarak öğrenebilirler.

Freelance Çalışırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Freelance çalışmanın ne olduğu ile ilgili kısaca bilgi verdikten sonra bu şekilde çalışmak ve internetin insanlar arasındaki iletişim olanaklarını bu denli geliştirdiği bir ortamda sadece bir bilgisayar ve internet bağlantısı aracılığıyla çalışmak ve para kazanmanın mümkün olduğunu da görmek de fayda vardır.

Ancak, yine yukarıda bahsettiğimiz gibi bu şekilde çalışmak ve para kazanmanın normal beyaz yaka işlerden neredeyse tek farkının çalışılan yer ve ortamın çalışan tarafından oluşturulması ve işe gitmek için trafik stresi gibi ek streslerin çekilmemesidir. Bunun dışında yapılan iş, işin içeriği ve sonuçları olarak düzenli bir işten hiç bir farkı olmayan işler yapılmaktadır.

Örneğin; freelance olarak yapılabilecek işlerden birinin metin çevirisi olduğunu yukarıda belirtmiştik. Bu işin freelance yapılma şeklinde işverenin çevrilecek metni freelance çalışana göndermesi ve ona belli bir süre bitimi (deadline) verilmesidir. Bu açıdan bakıldığında yapılan işin mahiyetinin profesyonel bir tercümanın yaptığı işten hiçbir farkının olmadığı görülecektir.

Peki, bir işi freelance olarak yaparken nelere dikkat etmeli ve ne şekilde çalışarak daha çok kazanacağımızı nasıl belirleyebiliriz? Dilerseniz kısaca bunlardan bahsedelim.

Kişisel Disiplin (Self-discipline)

Freelance çalışırken belki de en büyük sıkıntının yaşandığı alan işlerin zamanında yetiştirilmesi ve evde yapılan bu çalışmaların bir iş olduğunun bilincine varılarak iş ciddiyetiyle yapılmasında yaşanan problemlerdir. Zira, freelance çalışırken neredeyse her zaman evden çalışıldığı için yapılan şeyin bir iş olduğu algısı her zaman oluşmayabilir.

Bu nedenle freelance çalışırken dikkat edilmesi gereken en önemli şey, işi yaparken çalışanın kendi iş disiplinini sağlayarak işi yapmasıdır. Neticede, freelance çalışma modelinde çalışan bir yerde kendi kendinin patronudur. Herhangi bir amiri veya üstü bulunmayan çalışanın işleri kendi başına takip etmesi gerekir. Bu da dolaylı olarak çalışanın kendi iş disiplini ile işleri yapması sonucunu doğurmaktadır.

Belli Bir Konuda Uzmanlaşma

Freelance çalışanların bir çoğu her alanda iş alabilmek için iş arama platformlarında çok farklı alanlarda çalıştıklarına dair ilanlar vermektedirler. Ancak; ne yazık ki, bu ilanları gören profesyoneller işlerini bu şekilde çok farklı alanlarda uzman olduğunu iddia eden kişilere vermek yerine bundan çekinirler. Çünkü, bir kişinin- özellikle de iş hayatında- çok fazla alanda uzman olarak iş yapması çok olası bir durum değildir.

Bu nedenle, freelance çalışmada da tıpkı reel hayattaki çalışma dünyasında olduğu gibi kendinize belli bir alan belirleyerek çalışmanız daha doğru bir çalışma tarzı olacaktır. Freelance çalışma yaparken belli bir alanda uzmanlaştıktan sonra sadece o alandan iletilen işleri yapmanız hem profilinizin bir profesyonel olduğunu işaret edecek; hem de kendi adınıza da yaptığınız tek bir iş olduğunda o iş de gün geçtikçe daha da iyi olmanızı sağlayacaktır.

Yalnız çalışma

Freelance çalışarak iş yapma modelindeki en dikkat çekici ve insanların alışmakta zorlanacağı şeylerden biri yalnız çalışmaya alışma sürecinde yaşanan zorluklardır. Zira, freelance çalışarak iş yaparken tamamen tek başınıza olacaksınız. Bir işi tartışabilecek veya beraber iş yapabileceğiniz bir insan da yanınızda olmayınca sosyalleşme veya insanlarla etkileşime girdiğiniz işlerde çalışmaya alışık biriyseniz bu şekilde çalışmaya ilk etapta alışmakta zorlanabilirsiniz.

Ancak, freelance çalışarak iş yapan kişi sayısının gün geçtikçe daha da fazlalaştığı göz önünde bulundurulduğunda gün geçtikçe sadece bu şekilde çalışan kişilerin kullanabileceği mekanlar ortaya çıkmıştır. Bu şekilde ortaya çıkan yerlerden birine giderek çalışmalarınızı burada yapabilirsiniz. Bu sayede sizin gibi çalışan insanlarla da tanışma imkanına sahip olursunuz. Sanılanın aksine ülkemizde de freelance çalışan insan sayısı özellikle bilişim sektörü ile ilgili işlerde oldukça fazladır. Mobil teknolojilerin gün geçtikçe daha fazla gelişmesi sonrası gün geçtikçe daha fazla şirket de bu şekilde çalışma modellerini bünyelerinde değerlendirme yöntemlerine yönelmektedir.

En Az 1 İdeal 2 Yabancı Dil Bilme

Evet, burada da yabancı dil. Ne yazık ki freelance çalışarak iyi para kazanmanın en birinci yolu yabancı dil bilmektir. Tabi ki yabancı dilden kastımın ne olduğunu anlamışsınızdır: İngilizce. Bugün, bütün iş dünyasında kariyer basamaklarında ciddi yol almanın İngilizce bilmeden imkansız olduğu bellidir. Bu nedenle, İngilizce bilmeden freelancer olarak da para kazanma şansınız çok olası değildir.

Tabi ki, sadece Türkçe yapılan freelance işler de mevcuttur. Ancak, bu işlerin getiri oranları yurtdışı ülkeler ile yapılan işlere nazaran oldukça düşüktür. Bu yüzden freelance iş yaparken kesinlikle ve kesinlikle İngilizce bilmeli ve yurtdışı ile irtibat kurarak yurtdışı firmaları ile iş yapmalısınız.

Freelance işlerde ne kadar çok dil o kadar çok iş olarak görülür. Genelde metin yazma ve seslendirme işlerinin freelance olarak yapıldığı ve yaptırıldığı da göz önünde bulundurulursa belli dillerden belli dillere tercüme ve seslendirme yapma kapasiteniz ne kadar çoğalırsa o kadar çok para kazanma imkanınız oluşur. Bunun kesinlikle değerlendirilmesi gerekmektedir.

Sonuç

Son zamanlarda mobil teknolojik gelişmelerin bu denli geliştiği dünyamızda; teknolojinin hayatımızdaki yerinin tartışılmaz ölçüde çoğaldığı bir gerçektir. Artık, günlük neredeyse bütün aktivitelerimizi mobil cihazlarımız ile yapmaktayız. Bunun bir sonucu olarak da tüm iş ve işlemlerimizin sanal ortamlara kaydığını söylememiz mümkündür.

Bu furyadan iş dünyası da nasibini almıştır. Artık, iş dünyasında da sadece bir mobil cihaz veya bir bilgisayar sahibi olarak çalışmak mümkündür. Bunun klasik çalışma modellerine nazaran pek çok artısı bulunmaktadır. Bu şekilde çalışarak iş yerinde maliyetleri düşürmek oldukça kolaydır. Hatta, sadece freelancer işçi çalıştıran şirketler dahi günümüzde kurulmuştur.

Geleceğin yapay zeka ve teknoloji çağı olacağını da göz önünde bulundurmak gerekirse önümüzdeki yıllarda freelancer çalışarak iş yapmanın gittikçe çoğalacağını öngörmek çok da yanlış bir öngörü olmasa gerektir. Bu şekilde çalışmaya ve bu şekilde yapılacak işler için yeterli donanıma sahip olmak hem geleceğe bir hazırlık olarak ele alınabilir, hem de bugünün yeni çalışma modellerini pek çok rakibinizden önce öğrenmeniz anlamına gelecektir. Bu nedenle, freelancer çalışmanın gerek ek gelir olarak gerekse de tam ve düzenli olarak yapılabilecek farklı çeşitlerini göz önünde bulundurarak çalışma modellerimizi buna göre ayarlamanın geleceğin dünyasında bize büyük bir avantaj kazandıracağından şüphe duymamamız gerekmektedir.

Freelance çalışmak ilk etapta yorucu ve yoğun bir tempoyla çalışmak anlamına gelse de; evinizde dilediğiniz ortamda dilediğiniz şekilde herhangi bir otoriteye bağlı olmadan çalışmanın keyfine eriştikten sonra artık tam zamanlı çalışmalarınızı bile bu şekilde yapmak isteyeceğinizden şüphemiz olmayacaktır.

Metehan Kanmaz

Merhaba, ben Metehan. 16.06.1992 yılında doğdum. Yönetim Bilişim Sistemleri alanında lisans öğrencisi olarak öğrenim görmekteyim. Alanımla ilgili araştırmayı ve yeni bilgiler edinmeyi çok seviyorum. Edindiğim bilgileri de sizlerle paylaşmak için buradayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir