BilimGenelMakalelerSağlık

Farkındalıkla Yemek Yeme

Google News Abone Ol

Yemek zamanlarınızı sık sık işlerinizin arasına sıkıştırıyor veya TV’nin önünde yiyorsanız, yemeğinizin lezzetini tam anlamıyla çıkaramayabilir ve sonuçta daha fazla yemek yiyor olabilirsiniz.
Bu durumda farkındalıkla yemek yemeyi öğrenerek, yemekten keyif almaya ve tadını çıkarmaya başlayabilirsiniz. Farkındalıkla yemek yediğiniz de daha az kilo almayı ve hatta daha kolay ve hızlı bir şekilde kilo vermeyi de başarabilirsiniz.

Farkındalıkla Yemek Yeme Nedir?

Farkındalıkla yemek yeme, ne yediğinizi ve nasıl yediğinizi tam olarak bilmeniz anlamına gelir. Bu durum yiyeceğinizi seçerken daha dikkatli davranmanıza yardımcı olurken, yemek yerken meydana gelen düşünceler, duygular ve hisleri nasıl fark edeceğinize dair de fikir verir.
Fast food, hareket halindeyken yemek yeme ve modern hayatın dikkati dağıtan şeyleri, açlığımız ile iletişimi keserek bizde tatminsizlik hissi veren bilinçsizce yemek yeme arzusuna neden olur. Bu durumda ihtiyacımız olandan daha fazla yememize neden olur bu da birçoğumuzun kilo almasıyla sonuçlanır.
Farkındalıkla yemek yeme, yemek yediğinizde kendinizi nasıl hissettiğinizi, nasıl kontrol edeceğinizi ve seçtiğiniz yemeklerden memnun olup olmadığınız konusunda yeniden kontrol kazanmanızı öğretecek, bu davranışları tanımak ve değiştirmek için bir fırsat sunacaktır.
Yeni başlayanlar için; farkındalıkla yemek yeme alışkanlığı oluşturulmaya başlandıktan sonra biraz daha basittir, ancak her şey gibi başlangıçta biraz pratik yapılması gerekir. İlk denemenizde de tek başınıza dikkat dağıtmadan ve gerçekten zevk aldığınız bir yiyeceği seçerek başlayabilirsiniz.Yemeğinizi çok yavaş yiyerek ve keyfini çıkararak bu deneyimin tüm yönlerine dikkat ediniz.

Yemeğinizi ağzınıza almadan önce ve yeme anında düşünün…

  • Yemek nasıl görünüyor? Şekil/renk/renk tonu
  • Nasıl kokuyor?
  • Ne çeşit aromalar alıyorsunuz?
  • Nasıl hissettiriyor? Elinizde/Bıçağınız da ve çatalınız da/Ağzınızda/Sert, yumuşak, pürüzlü, pürüzsüz, gevrek,
  • Tadı nasıl? Tatlı, ekşi, acı, tuzlu, keskin mi?
  • Kulağa nasıl geliyor?

Bu ilk başta biraz garip gelebilir, ancak tüm yemek deneyimini gerçekten anlamanıza yardımcı olacaktır.

Bir şeyler yediğinizde; vücudunuzdaki hislere, sindirim sisteminiz boyunca hareket eden yiyeceğin hissine ve daha fazla yemeye başladığınızda midenizdeki doluluk hissine dikkat edin.

Yemek yerken yavaşlayın.

Çatal bıçağınızı kullanarak yemeklerinizi küçük parçalara ayırın, her lokmayı yemek için zaman ayırın. İyice çiğnediğinizden emin olmak, aşırı yemeye kaçmadan doygunluk hissinizin oluşmasında yardımcı olacaktır, bu da zamanla daha az miktarda yemenize yardımcı olacaktır. Dikkat  dağıtmaktan kaçının! Hareket halindeyken, televizyon izlerken ya da çalışırken yemek yemek o anda ne yediğinizi, ne kadar yediğinizi ve yediğiniz şeyin tadını anlamamanıza neden olacaktır.

Yemek yerken beş duyu organınızı da kullanın! Yemek deneyimini tam olarak değerlendirmek için görme, dokunma, koklama, tatma ve işitme duyularınızı kullanınız.

Vücudunuzun iyi bir dinleyicisi olun. Ne zaman açlık hissettiğinizi ve tabağınızda hala biraz yemek olsa bile ne zaman doygunluk hissettiğinizi anlamanıza yardımcı olacaktır. Düşüncelerinizi ve hislerinizi tanıyın. Açlıktan başka hangi nedenlerle yemek yediğinizi sorgulayın. Kilo verme yolculuğunuzda besin tercihlerinizle ilgili öğrendiğiniz her şeyi duygusal açlığınızla baş etmek için alternatif bir yol olarak kullanmayı deneyin.

Nasıl farkındalıkla  yemek yerim derseniz, yukarıda saydığım maddeleri yemek yeme anında uygulamaya başlayabilirsiniz.

Merve Demirbilek

Merhabalar Ben Diyetisyen Merve DEMİRBİLEK ; 6 haziran 1996 yılında Erzurum’da dünyaya geldim, aslen Kayseriliyim. İlköğretimimi Vali Saffet Arıkan Bedük İlköğretim Okulunda okudum. Ortaöğretimimi Bünyan Anadolu Öğretmen Lisesinde tamamladım. Üniversite eğitimimi Atatürk Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik bölümünde 2018 yılında dereceyle mezun olarak tamamladım. 2019-2020 yılı eğitim-öğretim sürecinde Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi; Biyokimya bölümünde yüksek lisans eğitimine de başlayacağım. Daha önce toplu beslenme hizmeti veren bir yemek şirketinde yönetici diyetisyen olarak çalıştım ve psikolojik danışmanlık merkezinde beslenme ve diyet danışmanlık hizmeti verdim.Şuan da kendi kliniğimde kilo alma,kilo verme, kilo koruma programları, hastalıklarda beslenme tedavisi(diyabet,hipertansiyon, kalp-damar has.,Gut has., mide-bağırsak has.,PCOS, tiroid has.), gebelik ve emzirme dönemlerinde beslenme,bebeklik, çocukluk, ergenlik beslenmesi ve sporcu beslenmesi üzerine beslenme ve diyet danışmanlık hizmeti vermekteyim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir