GenelMakalelerTeknoloji

Kompozit Malzemeler ve Kullanım Alanları

Google News Abone Ol

Mühendislikte istediğimiz kalitede ve daha uygun fiyatlı imalatlı ürünleri oluşturmakta olmazsa olmaz AR-GE yapmamız gereken konuların başında malzeme bilimi ve imalat teknolojileri gelir. Eskiden beri kullandığımız teknolojilerden günümüz ileri teknolojilerine kadar kullanılan malzemeler; üretim yönteminden, ürünün maliyetinden, kalitesine ve mukavemetine kadar her açıdan büyük ölçüde etki etmektedir.

Kullanılan alana göre malzemelerin de belirli özelliklerinin olması istenir. Bunun üzerine de malzeme ve üretim alanlarında çeşitli AR-GE  çalışmaları yapılır. Örneğin uçakların daha hafif olması, kötü hava koşullarına ve basınca dayanıklı olması için; ince ve dayanıklı zırh imalatı için de ileri teknoloji malzemeler kullanırız. Transistörlerde hızlı iletim sağlamamız ve küçük bir alana olabildiğince transistör sığdırmak için de yukarıda saydığımız alanlar gibi malzeme bilimi ciddi önem taşır.

Kompozit Malzemelerin Yapısı ve Mekanik Özellikleri

Malzemeleri istediğimiz özelliklere getirmemizin önemli yollarından biri malzemeleri kompozit yapıda bir araya getirmektir. Böylece iki malzemenin de özelliklerini taşıyabilen basınca, ısıya ve çeşitli gerilmelere daha dayanıklı malzemeler geliştirilebilir.

Kompozit malzemeler iki ana yapıdan oluşurlar. Bunlar matris ve fiber olarak ayrılır. Matris fiberlere bir arada tutar ve malzemeyi yerine göre daha esnek ve daha dayanıklı yapar. Fiberler ise genelde daha sert ve gevrek olurlar. Matris olarak polimer(termoset ve termoplastik), metal ve seramik malzemeler kullanılırken fiber malzemeler için ise çelik, karbür, aramid, naylon vb. malzemeler kullanılır. Kompozit malzemeler yüksek mukavemetin yanında hafifliği ile de ön plandadır. Sıcaklığa dayanıklılık oranlarının yüksekliği de düşünülürse uzay ve uçak sanayinde tercih edilen ürünlerdendir. Savunma sanayinde de zırhların yapısını kompozit malzemeler oluşturur.

Kompozit malzemerde istenilen özellikleri oluşturmak için en önemli aktörlerden bir tanesi üretimdir. Kompoziti oluşturacak bileşenlere ve ürünün kullanılacağı alana göre üretim yöntemleri değişir. Fiberlerin kompozit malzeme içerindeki konumları, miktarları ve şekilleri de büyük ölçüde kaliteyi, üretimin kolaylığını, üretimin maliyetini ve malzemenin özelliklerini etkiler. Fiberlerin yönelimi ile çeşitli şekillerde dokunmuş kumalar oluşturulur. İki boyutlu kumaşlar oluşturulduğu gibi üç boyutlu yapılar da oluşturulabilir.

Büşra Arslan

1995 doğumluyum. Beykent Universitesinde makine mühendisliği mezunuyum. En büyük hayalim çok farklı disiplinleri harmanlayabilen bir akademisyen olmak. Fizik, nöroloji, genetik ve psikoloji ile yakından ilgileniyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir