Farkında olmadan duygularımızla başa çıkmak için başvurduğumuz beslenme yaklaşımı; kilomuzu, sağlığımızı ve genel refahımızı etkileyebilir.
Duygusal Yeme Nedir?
Duygusal yeme, bazen açlığımızı gidermek için değil de duygularımızı tatmin etmek için başvurduğumuz bir yoldur. Pek çoğumuz yeme davranışımız ve duygularımız arasındaki bağlantıyı anlayamayabiliriz.Ancak duygusal yeme davranışına bizi iten nedenlerin anlaşılması, bunların değiştirilmesi için adımlar atılmasına yardımcı olabilir.
Duygusal yeme davranışı olumsuz duyguların ortaya çıkmasıyla gelişebilir. Bizler stresli, yalnız, üzgün, endişeli veya sıkıntılı zamanlarımızda sık sık yemeğe yönelebiliriz. Ancak duygusal yemeye; sadece olumsuz duygularımızın olduğu zamanlarda değil de doğum günü kutlamaları, bayram gezmeleri gibi mutlu olduğumuz zamanlarda da yönelebiliriz. Bazen duygusal yeme alışkanlığı, ölüm ya da boşanma gibi büyük yaşam olaylarına da bağlanabilir. Ancak bizleri yiyeceklerle rahatlamaya veya dikkat dağıtmaya yönlendiren sayısız günlük küçük streslerimiz de olabilir. Bizler çocukluğumuzdan beri yaşadığımız deneyimlerle duygusal yeme alışkanlıklarını öğreniriz. Örneğin; Büyük bir başarıdan sonra şeker verilen bir çocuk iyi yapılmış bir iş için ödül olarak şekerli yiyecekler tüketmesi gerektiğini ömür boyu hayatına kodlamayı öğrenir. Abur cuburlar ile ağlaması durdurulan bir çocuk, mutsuz olduğu zamanlarda abur cubur yeme alışkanlığı kazanır. Ve bu döngü ömrü boyunca devam edebilir. Duygusal yeme alışkanlıklarını “öğrenmek” kolay değildir. Ama yaşadığımız süreç boyunca mutlu ya da mutsuz zamanlarımızdaki yaklaşımlarımızla bu alışkanlığı edinebiliriz.
Her birimizin kendimizi rahatlatmak için başvurduğu yiyecekler vardır.Ancak tercih ettiğimiz yiyecekler ruh halimize göre değişebilir. Bir çalışma, mutlu insanların pizza gibi şeyler yemek istediğini, üzgün insanların ise dondurma ve kurabiyeler gibi tatlı şeyler tercih ettiğini, sıkılmış insanlarınsa cips gibi tuzlu, gevrek şeyler yemek istediğini gösterdi. Neden kimse mutlu, üzgün veya sıkıntılı zamanlarında havuç, brokoli, karnabahar ya da kereviz sapları yiyerek rahatlama duygusu hissetmez? Çikolata, dondurma, fast food ya da pizza gibi fazla yağlı, kalorili yiyecekler, vücuttaki kimyasalları harekete geçirerek, tatmin ve rahatlama duygusu oluşturur. Alışkanlık haline getirdiğimiz bu durumsa mutlu olduğumuzda, üzüldüğümüzde ya da sıkıntılı zamanlarımız da tekrar bu yiyeceklere yönelmemize neden olur.
Bu süreci en iyi duygularımızın farkına varıp hangi nedenin bizi yemek yemeye ittiğini fark ederek aşabiliriz.
Kaynak:
- https://kidshealth.org/en/teens/emotional-eating.html