Dünyanın en büyük çiçeği olarak bilinen Rafflesia, Endonezya’nın Sumatra ve Borneo Adaları ve Güney Tayland’da yetişiyor.
Rafflesia,1818 yılında bir doğa bilimci olan Joseph Arnold’ın ekibi tarafından Endonezya Yağmur Ormanlarında bulunmuştur.
Rafflesia çiçeği, aslında kökü ve yaprakları bulunmayan bir parazit bitkidir, kötü kokusundan dolayı “Ceset Çiçeği” olarak da adlandırılıyor.
Ceset Çiçeğinin Özellikleri
Çapı 1 metreyi, ağırlığı ise 10 kilogramı bulabilen, Güneydoğu Asya’da el değmemiş yağmur ormanlarında bulunan bu çiçeğin ömrüyse yalnızca iki haftadır.
Rafflesia ilk hafta çiçek açıyor ikinci haftada ise ölüyor. Tohumu olmayan bu çiçek ağaçların kökleri üzerinde parazit olarak yeterli ısı ve suyu bulunca oluşuyor.
Bitkinin çoğalması da kötü kokusuyla olur. Çiçeğin salgıladığı koku oldukça keskindir. Ormana yayılan bu koku adeta bir ceset gibi koktuğu için, et sinekleri Rafflesia’nın bulunduğu yere doğru yönelir. Et sinekleri erkek bitkinin üzerine gelerek yumurtalarını buraya bırakırlar. O esnada sineklerin ayaklarına yapışan polenler, sinekler sayesinde bir dişi Rafflesia çiçeğine taşınır.