BilimGenelMakalelerSağlık

Şekerli İçecek Tüketiminin Zararları

Google News Abone Ol

Şekerli içeceklerin tüketimi, özellikle son birkaç yılda obezite prevalansının da giderek artması ile dramatik bir artış gösterdi. Şekerli tatlandırılmış içeceklerin tüketimi, şu anda ABD’li yetişkinlerin üçte birini etkileyen obezite salgını ile ilişkili bulunmuştur. 1977’den 2001’e kadar alkolsüz içeceklerden ve meyve suyu gibi şekerli içeceklerden alınan enerji miktarı % 135 oranında artmıştır ve yetişkinlerde şişmanlık prevalansı iki katına çıkmıştır.

Özellikle gençlerde su ve süt tüketimi reddedilirken, şekerli içeceklere talep giderek artmaktadır. Genç nüfusun tükettiği kalorilerin yaklaşık % 11’i şekerli tatlandırıcılı içeceklerden gelmekle birlikte çocuklar tarafından tüketilen şekerli içecekler diş çürükleri gibi problemlerin görülme sıklığını ciddi oranda artırmaktadır.

Şekerli içecekler genel olarak yüksek fruktozlu mısır şurubu ve sükroz ile tatlandırılmaktadır. Hayvan ve insan deneylerine dayanarak, nispeten yüksek miktarlarda tüketilen fruktozun, karaciğer metabolizması açısından insülin direncine, viseral yağ birikimine ve dislipidemiye yol açan benzersiz metabolik etkilere sahip olduğu görülmektedir. Tüm bunlar göz önünde bulundurulursa, şekerli içecek tüketimi tüm dünyada insan sağlığını ciddi anlamda tehdit etmektedir.

Şekerli İçecekler Nelerdir?

  • Meyveli Sodalar
  • Aromalı Meyve Suları
  • Sporcu İçecekleri
  • Şekerli Çaylar-Soğuk Çaylar
  • Zincir Kahve Dükkanlarında Satılan Kahve Çeşitleri
  • Enerji İçecekleri

Şekerli İçecek Tüketiminden Kaçınmak İçin Tavsiyeler

  • Yemeklerin yanında su veya doğal maden suyu tüketebilirsiniz.
  • Aromalı bir lezzet arıyorsanız doğal maden suyuna kendi sıktığınız meyveleri ilave edebilirsiniz.
  • Kendi Ice-Tea’nizi evinizde yapabilirsiniz : 3 adet şeftaliyi dilimleyin ve derin bir tencerede suyun içerisinde pişirin. Şeftaliler yumuşayınca bir sürahi yeni demlenmiş çaya ilave edin ve iyice soğuttuktan sonra tüketin.Bu işlemi dilediğiniz meyve için yapabilirsiniz.

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Piyasadaki birçok içecek detox, light, vitamin deposu, antioksidan kaynağı gibi ifadeler ile alıcı çekmektedir ancak bu içeceklerin içerik kısımlarını dikkatle incelememiz gerekmektedir. ”Light” etiketi altında satılan içecekler şekerden yüzlerce kat tatlı olan tatlandırıcılar içermektedir. Vitamin ve antioksidan kaynağı olabilen bazı içecekler ise aynı zamanda içerilerinde şeker ve birçok eklenti madde bulundurmaktadır.

Bir içeceğin ”light” yani düşük kalorili, hatta kalorisiz olması onun sağlıklı olduğunu anlamına gelmez. Bir besini sağlıklı kılan,içerdiği besin ögelerinin ihtiyaçlarımıza uygun olup olmamasıdır. Tatlandırıcı içeren bu ürünler kalori alımımızı artırmasa da, çalışmalar göstermektedir ki uzun süreli tatlandırıcı kullanımı vücut yağ kütlesindeki artış ile pozitif ilişkilidir.

Kaynakça

  • Pereira, M. A. (2014). Sugar-Sweetened and Artificially-Sweetened Beverages in Relation to Obesity Risk. Advances in Nutrition, 5(6), 797–808.doi:10.3945/an.114.007062
  • Bleich, S. N., Wang, Y. C., Wang, Y., & Gortmaker, S. L. (2008). Increasing consumption of sugar-sweetened beverages among US adults: 1988–1994 to 1999–2004. The American Journal of Clinical Nutrition, 89(1), 372–381. doi:10.3945/ajcn.2008.26883
  • http://www.health.ri.gov/healthrisks/sugarsweetenedbeverages/

İlayda Sevinç

Lise yıllarındayken tanıştığım bir diyetisyenin bana bu mesleği sevdirmesi sayesinde kendimi Acıbadem Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde bulmuştum.Şuan işinde yeni bir diyetisyen olarak en büyük hayalim akademisyen olmak ve sağlık dünyasına yeni keşiflerle katkıda bulunabilmektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir