Dünya,Güneş sistemi’ndeki üçüncü gezegendir. En yoğun gezegen olmakla birlikte günümüzde yaşamı olduğu tek gezegen. Tek uydusu bulunmakla beraber uydusunun adı Ay’dır. Dünya’nın yaşı bilim insanları tarafından yaklaşık 4.467 milyar yıl olduğu düşünülmektedir.Atmosfer beş farklı katmadan oluşmakla birlikte bunlar; Hidrosfer, (Dünya’nın yaklaşık 3:4 ‘ünü oluşturmakta) Termosfer, (Güneş’ten gelen elektrik yüklü parçacıklardan kaynaklı olduğu biliniyor.) Mezosfer, (Uzaydan gelen meteorlardan korur.) Strotosfer, (Bilinen adıyla Ozon Tabakası uzaydan gelen utraviole UV ışınlarında korur.) Troposfer. (iklim olaylarının meydana geldiği bölümdür.)
Peki Dünya Günü Canlılar İçin Neden Önemli?
Daha önceden de belirtiğimiz gibi bilim insanları tarafından yaşamın olduğu tek gezengendir. Biz Dünya’yı korumakla ve onun kaynaklarını gerektiği kadar kullanmakla yükümlüyüz. Biliyoruz ki %75’i su bulunmasına rağmen içilebilir su kaynakları gün geçtikçe azalmaktadır. İnsanların bilinçsiz şekilde bu su kaynaklarını kullanmasıyla evren büyük bir tehdit ile karşı karşıya. Ayrıca kullandığımız deodorant,parfüm plastik eşyalar,fabrika gazı, egzoz gazı,orman yangınları ile ağaçlık alanların azalması vb. sebepler ozon tabakasına zarar vermekle birlikte bizim daha fazla ışın almamıza neden olmaktadır. Aldığımız mor ve ötesi ışın radyasyon olarak adlandırılmakla birlikte DNA hasarına yol açarak mutasyon sonucu mutant canlılar oluşmasına neden olmaktadır.
Dünya Bu tehditlerden Nasıl Koruyabiliriz?
Dünya’yı koruyan da daha kötü hale getirende biz insanlarız . İnsanlar bilgili olursa Dünya yaşanılabilir hale gelecektir. Parfüm, deodorant vb. kimyasallar yerine organik lavanta, gül gibi kokulara yönelebiliriz. Çevremize,çocukları ağaç dikme ve onları korumamız gerektiğini öğretebiliriz. Ağaç çevremizi güzelleştirmekle birlikte evreni daha yaşanabilir hale getirmektedir.