Doğal diyet ürünleri dediğimizde hemen aklımıza yeşil çay, tarçın,.. vs. gelir. Çoğu zaman diyetteyken kullandığımız bu ürünler gerçekten de diyetimize yardımcı olarak bizi zayıflatıyor mu? Ya da hepsi plasebo etkisi mi? Gelin beraber bu konuda yapılmış bilimsel çalışmalara göz atalım..
Bir çalışmada; ginseng, yeşil çay veya üzüm tohumundan elde edilen ekstrelerin iştahla ilgili hormonları hedefleyerek iştahı azalttığı bulunmuş.
Başka bir çalışmada; yeşil çayın, insülin direncini ve tip2 diyabeti iyileştirdiği,
Üzüm çekirdeğinin; mide boşalmasını yavaşlatarak iştahı baskıladığı,
Tarçının; kandaki insülin seviyesini düzenleyerek mide boşalmasını geciktirdiği, böylece de yemek sonrası acıkma süremizi uzattığı,
Acı biberin; tokluk hissi yaratarak daha az yemek yememize neden olduğu,
Yulafın; aşırı kilolu kişilerde, tokluk hormonunu fazla salgılatarak iştahı bastırdığı,
Ginsengin; tokluk hormonunu uyararak iştahı baskıladığı ortaya konmuş.
Bu saydığımız doğal besinleri diyetimizde kullanırsak elbette kilo verme sürecimiz hızlanacaktır. Fakat; bu besinler oldukça kuvvetlidir ve dozlarına dikkat etmek gerekir. Dikkat edilmediği takdirde; yarardan çok zarar sağlayacaktır ve toksik etkiler görülmeye başlayacaktır. Diyetisyeninizin size önerdiği dozun dışına çıkarak kesinlikle daha çok kilo vereceğinizi düşünmeyin!
Örneğin; kan sulandırıcı kullanıyorsanız yeşil çayı kesinlikle tüketmeyin. Ayrıca; yeşilçay tansiyonu düşürebilir, bu nedenle tansiyon hastalarına önerilmez. Acı biber de eğer mide problemi varsa (özellikle gastrit, reflü) tüketilmesi önerilmez.
Doğal diyet ürünleri nasıl kullanılır?
Günde 2 kupa yeşilçay tüketmeye çalışın. Fakat bu sayıyı aşmayın. Sütünüzün içine, meyvelerinizin üzerine, yulafınızın içine, suyunuza tarçın katarak şeker isteğinizi baskılayabilirsiniz. Acı biber, pul biber, isotu öğünlerinize ekleyebilirsiniz. Hatta yoğurdunuzun içine pulbiber ekleyerek; hem lezzetli hem de kilo vermeye yardımcı bir ara öğün yapmış olursunuz. Üzüm çok şekerli bir meyve olduğu için diyetlerde çok tercih edilmez. Fakat; siyah üzüm gibi antioksidan bakımından zengin ve çekirdekleri faydalı bir meyveyi ara sıra tüketmeniz faydalı olacaktır. Yulafı da sütle pişirerek, yoğurdun içine katarak tüketebilirsiniz. Hatta, rondodan geçirerek un halinden şekersiz kurabiyeler, kekler, az yağlı poğaçalar yapabilirsiniz.
Örnek bir diyet planı yaptığımızda: ”Kahvaltımızda; yulaf + tarçın yanında yeşilçay, 1 ara öğünümüzün yanında yeşilçay, 1 ara veya ana öğünümüzün yanında pulbiberli veya isotlu yoğurt, 1 ara öğünümüzde de bazen çekirdekli üzüm ”şeklinde bir diyet planı izlediğimizde zayıflama sürecimiz hızlanacak ve daha çok kilo verdiğimizi göreceğiz..
Kaynakça:
- Natural Dietary Products and Their Effects on Appetite Control/ Sun JH, Wang Y, Ho CT/ 2018 Jan./ PUBMED