BilimGenelHaberSağlık

Diş Dolgusu Tarih Oluyor

Google News Abone Ol

Diş Dolgusunda Devrim

King’s College Üniversitesi‘nden bir grup bili adamı diş dolgusu konusunda yapmış oldukları araştırmalar sonucunda, diş özündeki hücreleri harekete geçirecek bir kimyasal buldu. Bu kimyasal dolgu tekniğini tarihe gömebilir. Bilim adamları, kimyasal sayesinde dişlere kendi kendini tamir edebilme yeteneğini kazandırabileceklerini iddia etti.

King’s College Üniversitesi’nde çalışmakta olan bilim adamları, fareler üzerinde yaptıkları deneyde kimyasalın ufak çürükleri tedavi edebildiğini gördüler. Biyolojik olarak çözünebilen bir sünger ilaca batırılıyor. Ardından tedavi edilecek dişe yerleştiriliyor. Dişler sınırlı şekilde kendilerini yenileyebiliyor. Dişler, diş minesinin altında bulunan dentini bir miktar yeniliyor, ancak bu yöntem büyük çukurlar için yetersiz kalıyor.

Günümüzde dişçiler, diş çürüklerini tedavi etmede genellikle metal civa karışımı olan amalgam diye adlandırdığımız alaşımı kullanıyor. Bazı durumlarda ise dişe göre, toz cam veya porselen kullanılıyor. Ancak kişi yaşamı boyunca bu tedavi ile yaşamıyor. Bir müddet sonra değiştirmek zorunda kalıyor. Bu sebep ile bilim adamları diş çürükleri konusunda oldukça yoğun araştırmalar yapmaktadır. Bilim adamları günümüzde diş çürüklerini doğal yolla tedavi etmenin yollarını aramaktalar.

diş dolgusu

Diş Çürükleri Nasıl Tedavi Ediliyor?

Araştırmayı gerçekleştiren bilim adamlarından olan Profesör Paul Sharpe, BBC’ye yaptığı açıklamada, diş çürüklerini nasıl tedavi ettiklerini anlattı. Süngerin çözünebilir olduğundan bahsetti. Söylediğine göre; süngerin yerleştirildiği ye mineraller ile doluyor. Bu sayede dentin kendini yeniliyor. Üstelik yıllar geçmesine rağmen sağlamlığı ilk günkü gibi oluyor ve ilerleyen zamanlarda değiştirmeye gerek kalmıyor.

King’s College Üniversitesi’ndeki ekip şuanda, daha büyük diş çukurlarının tedavi edilmesini araştırıyor. Profesör Sharp, yakın zamanda yeni bir tedavi bulabileceklerini söylüyor. Söylediğine göre çok uzun sürmeyecek ve 3 ila 5 yıl sonra çok yaygın olarak kullanılan bir yöntem olacak. Ekip bir mineral bileşimi hazırlıyor ve bu bileşimin az bir elektrik akımı ile diş çürüğünün derinliklerine iterek, büyük çaplı çürükleri de tedavi edebilmeyi amaçlıyor.

SerdarCR

Genetik ve biyomühendislik lisans mezunuyum. Aldığım eğitim fizik, kimya, biyoloji ve matematik ağırlıklıydı. Mühendislik fakültesi mezunu olduğundan dolayı analitik ve sonuç odaklı düşünce yapısına sahibim. Aldığım eğitim moleküler biyoloji, biyoteknoloji, mikrobiyoloji, genel ve organik kimya, tıbbi genetik ve mühendislik derslerini içermekteydi. Bu derslerde edindiğim teorik bilgileri yine bu derslerin laboratuvarlarında pekiştirme şansım oldu.Lisans hayatım boyunca birçok etkinlikte görev aldım. Bu etkinliklerden birinde konuşmacı olup PCR ve gelişim sürecini sundum. Başka bir etkinlikte ise bilgisayar alanındaki bilgilerim dahilinde teknik koordinatör ve tasarımcı olarak görev yaptım. Görev aldığım etkinlikler haricinde ikna kabiliyetine sahip olup Türkçe'yi iyi kullandığımı düşünmekteyim.Öğrenim hayatım devam ederken internette de çalışmalarım oldu. Bilim ve Tekno'nun kuruculuğunu yapıp yönetim görevini üstlenmekteyim. Ayrıca yine Bilim ve Tekno'da metin yazarlığı yaparak bu girişimi topluma yararlı olacak şekilde devam ettiriyorum. Yaklaşık 50 kişilik değerli ekibime liderlik yapmaktayım. Bunun yanı sıra ise özel bir firmada genetik mühendisi olarak satış departmanında çalışmaktayım.

Bir Yorum

  1. İnşallah böyle bir tedavi yöntemi çıkar da şu lanet diş dolgularından kurtuluruz. Yada gelecek nesil böyle bir sıkıntı çekmez .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir