CanlılarGenelHayvanlarMakaleler

Dinozorlar Ne Zaman Yumurtadan Çıkar?

Google News Abone Ol

Soyları tükenmiş de olsa dinozorlar, biz insanlar için halen büyük bir merak konusu. Ne zaman yaşadılar,  nerede bulundular,çeşitleri var mıydı, nasıl üreyebiliyorlardı, yumurta da kalma süreleri ne kadardı, neden soyları tükendi gibi soruların cevaplarını arayıp durduk.

İnsanlarda doğum, döllenmeden yaklaşık olarak 9 ay sonra gerçekleşir. Örneğin tavuklar 21 günlük kuluçka süresinden sonra doğar. Gel gelelim bu süre dinozorlar için ne kadardı?

Dinazorlar Ne Kadar Sürede Yumurtadan Çıkar?

Profesör Gregory Erikson’un öncülüğünde yürütülen bir çalışmada, dinozora bağlı olarak değişmekte olan kuluçka süresi yaklaşık olarak 3 ile 6 ay arasındadır.Araştırmacılar, embriyonik diş kalıntılarından elde ettikleri bulgulara göre bu kanıya varmışlardır.

Araştırmaya 2 farklı boyuttaki dinozor embriyosu inceleyerek başladılar. Diş oluşumunu gözlemlemek için embriyonik çeneleri bilgisayarlı taramaya tabi tuttular. Ardından, mikroskopta incelenmek üzere bu dişlerden bazıları alındı. Dişlerdeki büyüme çizgileri, araştırmacılara dinozorların yumurtalarda ne kadar büyümüş olduğu hakkında kesin bir fikir sağladı. Sonuçlar, dinozorlardan küçük olanın yaklaşık 3 aylık, büyük olanın ise yaklaşık 6 aylık olduğunu ortaya çıkardı.

İlk olarak, elde edilen süre, primitif (ilkel) sürüngenlerin kuluçka süresine oldukça yakın. Bununla beraber, uzun kuluçka süreleri, yumurta ve ebeveynlerin doğal koşullarda açlık, avcı tehlikesi ve diğer çevresel faktörlere maruz kalma sıklığı ve olasılığını artırıyor. Özellikle kuluçka sürelerine dair elde edilen yeni bulgular, dinozorların düşük enlemlerde daha ılıman bölgelere ve yaz döneminde kutuplara doğru göçüne vurgu yapılan birtakım teorilerin doğruluğu azaltıyor. Ayrıca, dinozorların yumurtadan çıkması ve olgunlaşmalarındaki uzun süreler göz önüne alındığında, önceden belirttiğimiz şartlar çerçevesinde dinozorların yaşadıkları dönemde diğer canlılara göre neslini devam ettirebilme açısından bir dezavantaja sahip olmuş olabileceği ve dinozorların nesillerinin tükenmesinde de bu durumun rol oynamış olabileceği, bu bulgulardan çıkarılan birtakım yorumlar arasında yer alıyor. O dönemde dinozorlarla birlikte yaşayan pek çok amfibi, kuş ve memeli türünün neslini kolaylıkla devam ettirebilirken dinozorların neslinin tükenmesi, gerçekten de elde edilen yeni sonuçlarla uyumlu görünüyor.

Cansel Yıldırım

Bilim ve Teknoloji dünyasının ışığı ile aydınlanan çağımızda daha fazla merak edip daha fazla araştırıp ve daha fazla üretme dileği ile...

Bir Yorum

  1. Bir dinazorun yumurtadan çıkması aslında nelerin şifresini içeriyor bilimin teknolojiyle buluşmasına yönelik keyif dolu bir yazı okuduk.Teşekkür ederiz.Özellikle primitif sürüngenlerle ilgili konu acayip ilgimi çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir