Ascaris lumbricoides, insan bağırsağında yerleşen en büyük parazittir. Bir yuvarlak solucan çeşidi olan bu parazitler erkeklerde 30, dişilerinde 35 cm’ye kadar olan boylara ulaşabilmektedirler. İnsanlarda en yaygın bağırsak kurdu enfeksiyonunun sebebidirler. Dişileri günlük 200.000 yumurta üretebilir. Döllenmemiş yumurtaların vücuda pek bir zararı olmasa da döllenenler yeniden üreme döngüsüne girerek hem sayılarını hem de enfeksiyon boyutunu artırırlar.
Ascaris Lumbricoides Bulaş Yolu
İnsan bağırsağına yerleşen ascarislerin yumurtaları enfekte kişinin dışkısı ile dışarı atılır. Özellikle tuvalet ihtiyacının açık alanda giderildiği ya da insan dışkısının gübre olarak kullanıldığı durumlarda diğer bireyleri enfekte etme olasılığı çok yüksektir. Yeni konakta enfeksiyon yumurtaların yutulması ile gerçekleşir. Bu da el ve parmakların contamine halde ağıza temas etmesi veya iyi yıkanmamış, iyi pişmemiş meyve ve sebzelerin tüketilmesiyle olur.
Risk Bölgeleri
Yayılım dünya çapında olmakla birlikte nemli ve sıcak bölgelerde daha sık görülmektedir. Sağlık ve hijyen koşullarının kötü olduğu yerlerde ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.
Semptomlar
Ascarisli bireyler genellikle semptom göstermezler. Eğer semptomlar ortaya çıkarsa abdominal ağrı ile birlikte hafif bir şekildedir.
Ağır vakalarda bağırsak tıkanması ve çocuklarda gelişim bozukluğu ortaya çıkabilir.
Ascaris Lumbricoides Tanısı
Gaita örneği alınarak mikroskop altında yumurta varlığı taraması ile tanı koyulur.
Bazı bireyler kurdun kendisi gaitayla veya öksürükle dışarı atılması söz konusu olabilir. Bu durumda kurt örneği tanı için gönderilmelidir.
Ascaris Lumbricoides için Alınacak Önlemler
- İnsan dışkısı ile gübrelenmiş topraklarla temastan kaçınmak
- Herhangi bir besin tüketiminden önce ellerin ılık su ve sabunla dikkatlice yıkanması
- Çocuklara el yıkamanın öneminin öğretilmesi
- Tüm meyve ve sebzeler tüketilmeden önce yıkanmalı, soyulmalı veya pişirilmeli (Özellikle gübreli toprakta yetişmiş olanlar)
- Düzgün kanalizasyon sistemi kurulumu
Ascaris Lumbricoides Tedavisi
- Antihelmintik ilaçlar (albendazol, mebandazol gibi) ile 1-3 gün süreli tedavi etkilidir.
- Ağır vakalardaki bağırsak tıkanıklığında kurtlar ameliyat ile alınır.