Vücudumuzdaki D vitamini seviyesi çok düşük olması, kemiklerin ince, kırılgan veya kusurlu olmasına neden olabilir.
D vitamini ayrıca insülin direncinde, yüksek tansiyonda ve bağışıklık sisteminde rol oynar. Ek olarak, kalp hastalıkları ve kanser gibi hastalıklarda da etkisinin olabileceği düşünülmektedir.
Yetişkinlerinin diyetlerinden aldıkları D vitamini miktarı çoğunlukla tavsiye edilenden düşük olsa da güneş ışığına maruz kalmak aradaki farkı telafi edebilir. Çoğu yetişkin için, D vitamini eksikliği bir endişe değildir. Bununla birlikte, bazı gruplar, özellikle koyu renkli ciltli ve 65 yaşından büyük obez olan kişiler, diyetleri, güneş ışığına maruz kalma süreleri veya diğer faktörler nedeniyle düşük D vitamini seviyelerine sahip olabilirler.
Yetişkinler için önerilen günlük alım (RDA) günde 600 uluslararası birim (IU) D vitaminidir. Bu, 70 yaşından büyükler için günde 800 IU’a kadar çıkıyor. Bu seviyeyi karşılamak için D vitamini bakımından zengin besinler seçmekte fayda vardır. Örneğin, D vitamini ilave edilmiş süt ve yoğurt gibi gıdalar ayrıca, somon, alabalık, ton balığı gibi balıklar D vitamini alımına yardımcı olacaktır.
Yine de, D vitamini alımı konusunda aşırıya kaçmamak gerekir. Çok yüksek D vitamininin daha fazla fayda sağladığı hiçbir çalışmada gösterilmemiştir. Aslında çok fazla D vitamini, diğer sağlık sorunlarıyla bağlantılıdır.
Yeterli miktarda D vitamini alıp almadığınız konusunda endişeleriniz varsa, diyetiniz hakkında diyetisyeninizle konuşun ve bir vitamin destesinin size fayda sağlayıp sağlayamayacağı konusunda destek alabilirsiniz.