BilimGenelMakalelerSağlık

Bigoreksiya (Kas Dismorfisi) Nedir?

Google News Abone Ol

Bigoreksiya, kas dismorfisi olarak da adlandırılır. Vücuttaki kasların yetersiz olduğu düşüncesine bağlı olarak endişelenme ve bu nedenle kas kütlesini artırmak adına uzun süreli uğraşma durumu olarak tanımlanmaktadır.

Saplantı haline getirildiği için normalin üzerinde kas kütlesine sahip olmaları durumunda dahi kendilerini eksik görmekte, çelimsiz bulmaktadırlar. Buna yönelik ağır egzersiz yapılması ve beslenme bozukluğu sık olarak görülmektedir.

Bigoreksiya bulgularının gözlemlendiği kişiler en çok futbol, güreş ve vücut geliştirme gibi güç gerektiren sporlara katılmaktadırlar. Özellikle vücut geliştiricilerin bir çoğu ulaşılamayacak vücut kompozisyonunu hedefleyerek dismorfi gelişimini hızlandırmaktadır. Aşırı miktarda para harcayarak çok yoğun ve ağır egzersizlerle birlikte, etkisi olmayan spor takviyeleri almaktadırlar.

Yapılan araştırmalara göre yeme bozukluğu görülen her on bireyden en az birisi erkektir. Vücutlarını yapay olarak geliştirmeye çalışmaları yaygın olarak gözlenmektedir.

Kas Dismorfisi Tanı Ölçütleri

Vücudun yeteri kadar kaslı ve zayıf olmadığı ile ilgili uzun süreli saplantılı düşünceler temel alınır. Özellikle uzun saatlerce ağırlık kaldırma ve diyete aşırı dikkat gösterme de belirtiler arasındadır. Aşağıdaki 4 kriterden 2’sinin var olması, dismorfi göstergesidir.

  1. Kişi, ağır egzersiz ve diyet programını sürdürmek için kendinde zorunluluk hissederek, sık sık sosyal ve mesleki işlerini askıya alır/vazgeçer.
  2. Kişi, vücudunu gizleme isteği duyarak başkalarının görmesini önlemeye çalışır veya bu durumlarda yoğun sıkıntı/endişe duyar.
  3. Kişi, kas yapısının yetersizliği ile ilgili oluşturduğu saplantılı düşünceler nedeniyle sosyal ve mesleki alanlarda klinik olarak sıkıntı/bozulma yaşar.
  4. Kişi, olumsuz fiziksel veya psikolojik sonuçlara rağmen ağır spor yapmaktan vazgeçmez, diyete ve ek takviyelere devam eder.

Yapılan Araştırmalar

Bigoreksiya üzerinde yapılan çalışmalar henüz yetersizdir. Yapılmış en kapsamlı çalışmada:

  • Vücut geliştiricilerin Anoreksiya Nervoza’da görülen zayıflık isteğinin aksine, daha kaslı ve yapılı bir vücuda sahip olma isteklerinin baskın olduğu gözlemlenmiştir.
Tanı ölçüt kriterlerinin en az 2’sinin görüldüğü durumda mutlaka bir hekime ve diyetisyene danışınız!

Kaynaklar

  • Özoğlu F, Hocaoğlu Ç, Bigoreksiya nedir? Tanı ve tedavi yaklaşımları, Spor Eğitim Dergisi, Cilt 3, Sayı 2, 71-78, 2019.
  • Longobardi C, Prino LE, Fabris, MA,  Settanni M. Muscle dysmorphia and psychopathology: Findings from an Italian sample of male bodybuilders. Psychiatry research. 2017; 256, 231-236.
  • Maier MJ, Haeussinger FB, Hautzinger M, et al. Excessive bodybuilding as pathology? A first neurophysiological classification. World J Biol Psychiatry 2017; 1:1-26.
  • Pope Jr HG, Katz, DL, Hudson JI. Anorexia nervosa and “reverse anorexia” among 108 male bodybuilders. Comprehensive psychiatry. 1993; 34(6), 406-409.
  • Morgan J, The İnvisible Man : A Self-Help Guide For Men With Eating Disorders, Compulsive Exercise And Bigorexia, 2008; ISBN: 978-1-58391-149-5.

Bahar Soydan

Merhaba! 2019 yılında Marmara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden mezun oldum. Şu an Anadolu Üniversitesi'nde Aşçılık Bölümü'nü okumaktayım. Yüksek lisans düşünmemden dolayı yoğun şekilde makale tarayarak kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Profesyonel fotoğrafçıyım, bunun dışında çeşitli müzik aletlerini çalıyor, karakalem çizim yapıyorum. Hobi olarak da hikaye yazıyor, teknoloji ile ilgileniyorum.

2 Yorum

  1. Konu çok güzel açıklanmış. Son paragrafa gelmeden anoreksiya nervoza ile benzer bir ilişki olduğu anlaşılıyor. Zaten son paragrafta da bunu belirterek düşüncemi doğrulanmış oldunuz.

    1. Tanı ölçütleri Anoreksiya Nervoza ile çok benzerlik gösteriyor dediğiniz gibi, bu sadece tam tersi olarak nitelendirilebilir. Çok teşekkürler. ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir