GenelMakalelerSağlık

Conn Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Google News Abone Ol

Böbreküstü bezleri tarafından aldosteron aşırı üretimi sonucu görülen bir hastalıktır. Bunun sonucu olarak, hastalıklar, dolaşım, boşaltım, kas ve sinir sisteminde meydana gelen bu hormonun seviyesi artar.

Hastalık ilk kez 1955 yılında Conn isimli doktor tarafından tanımlanmıştır.  Hipertansiyon ve potasyum kan düzeylerinde azalma olduğunu fark etmiştir. Daha sonra bu olguyu birden fazla doktor fark etmiştir. Hastalığın kaşifi olduğundan dolayı hastalığa “Conn Sendromu” denilmiştir.

Conn Sendromunun Belirtileri

Birincil aldosteronizm olarak da isimlendirilen, Conn sendromunda bir ya da birden fazla sayıda iyi huylu böbrek üstü bezi tümörleri, hiperplazisi, bilinmeyen sebepler veya ender olarak böbrek üstü bezi kanseri sebebiyle yoğun miktarlarda aldosteron üretilir.

Conn Sendromu Belirtileri ve Tedavisi
Conn Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Bunun sonucu olarak önemli derecede hipokalemi veya hipertansiyonu olanlarda sık sık idrara çıkma, artan susuzluk hissi, yorgunluk, güçsüzlük, geçici felçler, çarpıntılar, kas krampları ve karıncalanmalar gibi hastalık belirtileri oluşabilir.

Conn Sendromu Tedavisi

Tedavi şekli aşırı aldosteron salgılanmasının nedenine bağlıdır. Hastalık tek bir iyi huylu böbrek üstü bezi tümörüne bağlıysa etkilenmiş böbrek üstü bezi cerrahi yolla çıkartılabilir. Birçok olguda bu yaklaşım hipertansiyon ve eşlik eden belirtileri tamamen geçirecek, başka olgularda ise kan basıncını tamamen kontrol altına almak için yine de ek tedavi gerekli olacaktır.

Nedeni belirlenemediğinde (idiyopatik) veya her iki böbrek üstü bezinin büyümesine bağlı olduğu görüldüğünde genellikle cerrahi önerilmemektedir. Aldosteronun etkisini bloke etmek için hastanın rahatsızlığı spironolakton ve bir veya birden  fazla sayıda kan basıncını düşürücü ilaçlarla tedavi edilecektir. Conn Sendromu tedavisi sıklıkla altta yatan hipertansiyon, böbrek hastalığıkonjensitif kalp yetmezliği ve diğer hastalıklara göre düzenlenmelidir.

Binnur Seyhan

İstanbul'da yaşıyorum, 20.01.1998 doğumluyum. Bartın Üniversitesi'nde Biyoteknoloji bölümü okuyorum. Ülkeme milletime fayda sağlayacak buluşlar yapmak istiyorum. Bilim, müzik, fotoğraf, psikoloji alanlarına ilgi duyuyorum.

Bir Yorum

  1. Kendimde 2016 yılında sol böbreküstü bezinde 1,5 cm. kist ultrasyonla tesbit edildi. Aldacton ilacıyla birlikte alternatif tıp olarak ta kedihindi+nöbet şekeri karışımı ve Gireboru kullandım. Daha sonraları ilaca devam ederken kuşburnu meyvesinin çayını çay olarak içtim. 2018 başlarında 2 defa ultrason çekindim herhangi bir kiste rastlanılmadı. Conn Sendromu Tedavisinde herkese de ilacıyla birlikte bu alternatif bitkileri tavsiye ederim. Conn Sendromu Tedavisinde bol suyu da ihmal etmeyiniz. Sağlıklı günler dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir