GenelMakalelerSağlık

Çocuğunuz İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

Google News Abone Ol

Çocukluk dönemi özellikle çocuğun anne sütünü bırakıp yetişkin gibi beslenmeye başladığı 2 yaş ve sonrasında beslenme bilincinin kazandırılması çok önemlidir. Bu dönemde edinilen beslenme alışkanlığı yetişkinlikte de devam edeceği için anne-babaların dikkat etmeleri ve hassas davranmaları gereken bir konudur. Bir çocuğun sağlıklı beslendiğinin ölçütü çok fazla yemesi değil ihtiyacı olan besinleri ihtiyacı olduğu kadar alması.

Çocuğunuz İçin Uygulayabileceğiniz Sağlıklı Beslenme Önerileri

  • Yemek zamanları için düzen oluşturun ve yemek saatlerine uymaya çalışın. Doktorunuzun verdiği önerileri de dikkate alarak 3 ana 2 ara öğün genellikle uygun olacaktır.
  • Çocuğunuzun açlık-tokluk hissini anlamasına fırsat tanıyın. Yemeğinin porsiyonunu seçmesine fırsat verin ve ”doymadın sen biraz daha ye” diyerek baskı yapmayın.
  • Yemek zamanlarını uygun ortamlarda geçirmeye dikkat edin. Televizyon karşısında, koltukta veya dolaşarak yemek yedirmemelisiniz. Yaşına göre mama sandalyesi veya çocuğa uygun bir sandalye kullanabilirsiniz.
  • Çocuk her zaman aile sofrasına oturtulmalı ve yemekler birlikte yenmelidir. Sizin yemek yediğinizi görmesi yeme davranışını model almasını sağlayacaktır.
  • Çocuğunuzun yemeğini kendi yemesine izin veriniz. Çocuklar için üretilmiş, kendisine zarar veremeyeceği kaşık ve çatalları kullanmasına ve kendi başına yemek yemesine fırsat verin.
  • Çocuğunuz yemeğini kendi yediği zamanlarda daha yavaş yiyecektir. Hızlı yemesi için baskı yapmayın veya siz yedirmeyin. Ona zaman tanıyın.
  • Çocuğunuz yemek yediği için büyük tepkiler vermeyin. Yemek yediği zaman olumlu yönde büyük tepkiler aldığını gören çocuk ileride bunu koz olarak kullanabilir.
  • Çocuğunuza yemek yemesi için şart koşmayın. ‘’Yemeğini yersen televizyon izleyebilirsin’’ gibi söylemleriniz çocuk için yemeği amaç değil araç yapar ve her televizyon izlemek istediğinde –tok olsa bile- yemek yemeye başlayabilir.
  • Çocuğunuzun yaşına göre sofra hazırlarken ona küçük sorumluluklar verebilirsiniz.
  • Yaklaşık 3 yaşından sonra çocuğunuzun mutfağa girmesine izin verin. Siz yemek yaparken ondan yardım isteyebilir, yemekleri birlikte yapabilirsiniz.
  • Çocuğunuz istemediği, sevmediği yemekler olduğunda yemek yemeyi istemeyecek ve sizden başka bir şey hazırlanmanızı isteyecektir. Sevmediği yemek olduğunda aç kalmasın diye sevdiği bir yemek verirseniz her zaman bunu kullanacaktır. Bu durumlarda gösterdiğiniz tutarlı davranışlar çok önemlidir. Sevmediği yemekleri sevdiği yemeklerin içine ekleyerek zamanla alışmasını sağlayabilirsiniz.
  • Yemekten önce ve sonra çocuğunuz ile oyun zamanları yapmaya özen gösterin. Çocuğunuz için yemek zamanları daha zevkli hale gelecektir.
  • Yemeklerden önce –mümkünse hiç verilmemeli- çikolata, şeker, cips gibi atıştırmalıklar vermeyin. Yemek öncesi çocuğun tükettiği atıştırmalıklar karnını doyuracağı için yemek saatinde yemeğini yemek istemeyecektir.
  • Tek tip yemek alışkanlığı kazanmamasına özen gösterin. Seviyor diye sürekli karbonhidrat ile beslenmesine izin vermeyin. Tüm yiyeceklerden yeteri kadar tüketmesine özen gösterin.

Elif Pekpak

Merhaba,ben Elif. İstanbul'da yaşıyorum. İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Çocuk Gelişimi 4.sınıf öğrencisiyim. Bebek ve çocuk sağlığı, çocuk edebiyatı, otizm, özel gereksinimli ve hastanede yatan çocuklar hakkında araştırmalar yapmakta ve gerekli test ve eğitimleri almaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir