BilimGenelMakalelerSağlık

Galaktozemia ve Laktoz İntoleransı

Google News Abone Ol

Galaktozemia ve Laktoz İntoleransı Nedir?

Galaktozemia dediğimiz kavram; otozomal resesif olarak taşınan kalıtsal bir hastalıktır. bu hastalığı taşıyan kişiler laktozlu gıdalar aldıkları zaman bağırsak kanalında parçalarlar. laktozun parçalanması sonucu oluşan glikoz ve galaktoz oluşur. bu oluşan glikoz ve galaktoz kan dolaşımına geçer ve kan dolaşımına geçen galaktoza galaktokinaz enzimi aracılığıyla 1.konumdan fosfat bağlanması sonucunda galaktoz 1 fosfat oluşur. oluşan bu galaktoz 1 fosfat molekülü galaktoz 1 fosfat üridil transferas enzimi aracılığıyla glikoz 6 fosfata dönüştürülür. ve bu glikoz 6 fosfatta glikoliz reaksiyonları ile enerji elde edilmek üzere glikolize gider. galaktozemiası olan kişilerde galaktoz-1-fosfat uridil transferas enzim eksikliği vardır.  bu enzimi eksik olan kişilerde galaktozun galaktokinaz enzimi ile oluşan galaktoz-1-fosfat galaktoz-1-fosfat uridil transferaz enziminin olmayışından ötürü karaciğerde birikir ve hepatomegali yapar. ve bu kişilerde ya da bu enzimi eksik doğan bebeklerin karaciğerinde ciddi büyümeler olur. karaciğerde galaktoz-1-fosfat bileşiğinin birikmesi istenmeyen bir durumdur. çünkü karaciğerde galaktoz-1-fosfat seviyeleri belli bir seviyenin üstüne çıkarsa toksik etki başlar ve karaciğer kontrol dışı olarak parçalanmaya başlar. bu durumda karaciğerde bulunup klinik öneme sahip ALT(alanin amino transferas) ve AST(aspartat amino transferaz) enzimlerinin miktarı yükselir. bu da yukarıda da belirttiğimiz üzere ciddi karaciğer harabiyetine sebep olur. bu durumda süt ve süt ürünlerinden ve baklagillerden mümkün olduğunca uzak durulması gerekir.

Laktoz intoleransı ise bazı bebeklerde doğuştan laktozu sindirilememesi sonucu oluşur. bu bebeklere süt ve süt ürünleri verildiği zaman bebekler ağlarlar. laktoz intoleransının 2 tipi vardır. bunlardan tip-1 olan hastalarda laktozu sindirecek enzimleri hiç yoktur. bu kişiler ömür boyu laktozsuz beslenmelidirler. tip-2 lakoz intoleransı olanlar ise ilk doğduklarında anne sütü ile geçen laktozu sindiren enzimleri vardır ancak aktif değildir. ilerleyen yaşlarda aktifleşir ve bu kişiler de normal yaşamlarına enzimleri aktifleşene kadar laktozsuz beslenerek enzimleri aktifleştikten sonra ise laktozlu gıdalar tüketerek de devam edebilirler.

.

Merhabalar.. bana Eylül veya Nurşah diyebilirsiniz.. şimdilik Eczacılık fakültesinde ögrenciyim.. sizlerin burada olma amacı ne bilmiyorum ama sizlere profilim uzerinden vermek istediğim küçük bir mesaj var.. imkansız denilen kavram aslında sizin beyninizde kabul ettiginiz bor olgu.. ama aslına bakarsanız imkansız denilen kavram "mümkün olma olasılığının en az olması durumudur" yani en azından bence öyle.. umarım profilde sizin icin yararlı olabilecek bir bilgiye rastlarsınız..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir