BilimGenelMakalelerSağlık

Bruselloz Nedir?

Google News Abone Ol

Bruselloz Nedir?

Bruselloz bakterisi, sığır, koyun, keçi, domuz, koç gibi hayvanlarda özellikle testis, meme, uterus gibi genital organlara yerleşir. Bruselloz, bu hayvanlarda yaşayan bruselloz bakterisinin insanlara geçmesiyle meydana gelen ölümcül olmayan ama dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Brusella, Malta Humması, Akdeniz Humması ve Mal Hastalığı olarak da bilinir. Hastalık Akdeniz Bölgesinde yaygın olarak görülmektedir. Özellikle hayvancılıkla veya hayvanlarla ilgili bir işle uğraşan insanlarda azımsanamayacak sıklıkla bu hastalığa rastlanır.

Bruselloz, hastalığı taşıyan hayvanla direk temasla, iyi pastörize edilmemiş süt ve pişmemiş et tüketilmesiyle bulaşabilir. Bu yüzden bu tür hayvansal gıdalar tüketilirken fazlasıyla dikkat edilmelidir.

Belirtileri Nelerdir?

Başlangıç semptomları: Yüksek ateş, terleme, yorgunluk, iştahsızlık, baş ağrısı, sırt ağrısı, eklem ağrısı. Kilo kaybı, bulantı, kusma, kas ağrısı, ishal ve kabızlık da belirtilerindendir.

Nasıl Teşhis Edilir?

Teşhis  kan veya diğer dokuların kültürünün incelenmesiyle konulur.

Mukaddes Bolat

Kahramanmaraş da yaşıyorum. Yaşım 18. Afşin Anadolu Lisesi mezunuyum. Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesinde Havacılık ve Uzay Mühendisliği okuyorum.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir