BMW’nin Devrilmeyen Motosikleti

Motorrad Vision Next 100

BMW’nin 100. yılında tanıttığı Motorrad Vision Next 100 isimli tasarım, motosikletlerinde de akıllanacağını gösteriyor. Tasarımcılar, kullandıkları teknolojiler sayesinde bu motosikletin sürücülerinin kaska ve koruyucu kıyafetlere ihtiyaç duymayacağını söylüyor.

Belirli bir hızda giderken motosikleti dengede tutmak genellikle sorun olmaz. Ancak; yavaşladığında yer çekimi daha hissedilir hale gelir ve özellikle ağır bir motosikleti dengede tutmak zor olabilir.

Related Post

Motorrad Vision Next 100’un Özellikleri Nedir?

Üzerinde sürücü varken ya da dururken yan ayağa ihtiyaç duymaksızın dengede kalabilmektedir. Şimdilik bu teknolojinin ayrıntıları hakkında bilgi verilmiyor. Ancak Motorrad Vision Next 100’de, Segway (Ginger’ın gelişmiş versiyonu) isimli iki tekerlekli, kendi kendine dengede durabilen elektrikli aracınkine benzer bir teknoloji kullanılıyor olabilir.

Motorrad Vision Next 100, tek parça karbondan oluşuyor. Dönüş kabiliyetini, kullanıcısının üzerindeki hareketleri algılayarak gerçekleştiren araçta, hiçbir gösterge bulunmuyor. Tüm kontrol sistemini akıllı gözlük aracılığı ile kullanıcının gözünün önüne yerleştirilmiş. Araç ile sürücü arasındaki iletişimi sağlayan gözlük tek tuşla devreye giriyor.

Kaskın yerini alan akıllı gözlük sürücünün her türlü göstergeye hakim olmasını sağlıyor ve kullanıcı için sensörleriyle algıladığı tüm yol durumu ekranına aktararak yoldaki olası tehlikelere karşı uyarıyor. Sürücü tarafından fark edilemeyen tehlikelerde ise motosiklet kontrolü elinizden alıyor ve tehlikeyi atlatmanıza yardımcı oluyor. İdeal sürüş doğrultusu ve yan yatma açısı hakkında verdiği bilgiler sürücüyü doğru şekilde yönlendiriyor. Sürücü normal bakış doğrultusundan daha yukarı baktığında gözlük, dikiz aynası işlevini görmeye başlıyor. Aşağı doğru baktığında ise ekranda rotasını gösteren harita ortaya çıkıyor.

Ayrıca BMW, yüksek hızlı sürüş sırasında panikle yapılan hızlı direksiyon hareketlerine de önlem getiriyor ve düşük hızlarda hassas, yüksek hızlarda ise daha sert bir direksiyon sunuyor. Böylece yüksek hızda araçla yol alırken motorun gidonuna normalden fazla bir güç uygulamanız gerekiyor. Bu da yüksek hızda takla atmanızı engelliyor.

Çevreci özelliğiyle de ön plana çıkan Motorrad Vision Next 100’ün sıfır emisyon özelliği bulunuyor. Fosil yakıt kullanmayacak Motorrad Vision Next 100, elektrikli motor kullanması bekleniyor. Motor bölmesi gibi görünen kısım hava akışını sağlıyor. Böylece aerodinamiğe katkı sağlıyor.

Güvenliği üst düzeye çıkaran bu teknolojiler sayesinde motosiklet kullanmak daha güvenli hale gelecek ve kazaların azalacağı bekleniyor.

Feyza Saat: Ankara'da yaşıyorum. Radyoterapi bölümü mezunuyum. Şuan Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünde öğrenciyim. Araştıma yapmayı, yazmayı ve bunları başkalarıyla paylaşmayı seviyorum.
Benzer İçerikler