BilimGenelMakaleler

Ateş Böcekleri ve Biyolüminesans

Google News Abone Ol

Ateş böcekleri taksonomik sınıflandırma da Lampyridae familyasinda, kınkanatlılar takımına dahildirler .Filmlere, dizilere hatta şarkılara bile adını vermiştir bu böcek . Ekolojik valansı oldukça geniş olan bu böcekler yaz ve ilkbahar aylarında birçok bölgede görülmektedir. Erkek ateş böcekleri kanatlı ancak dişi ateş böceklerinin kanatları yoktur. Ateş böcekleri hakkında bir çok insan az da olsa fikir sahibidir. Fakat gerçekte ateş böceklerinin bilmediğimiz birçok özelliği vardır. Ateş böcekleri genellikle etçillerdir. Ateş böceğini öne çıkaran ve diğer böceklerden ayıran en önemli özellikleri karın bölgelerinde oluşturdukları ışıklarıdır. Erkek ve dişi ateş böcekleri bu ışık ile birbirlerini bularak aralarında mesaj oluşturabiliyorlar. Ayrıca uzmanlara göre bu ışığı savunma kaynağı olarak kullandıkları da düşünülmektedir. Genç larvalar da ışıma yapabilirler bu ışık ile kendilerini sanki toksik etkileri varmış gibi göstererek korurlar. Ancak kurbağalar yine de ateş böceklerini yerler ve fazla tüketim de onlarda bile ışıma olduğu gözlemlenmistir.

Biyolüminesans

Ateş böceğinin karnında ki adenozin trifosfat ve lusiferaz enzimi karın içerisinde ki tüplerde oksijen ile karışarak ışık oluştururlar. Sinir hücreleri ve oksijen akımı ile ışık hızını ve sıklığını ayarlayabilirler. Canlıların bu şekilde vücutlarında doğal olarak ürettikleri ışık olayına Biyolüminesans denmektedir. Canlılar bu özelliklerini karşı cins ile etkileşim, kamufle olma ve iletişim kurma için kullanırlar. Birçok canlı da bu işlem lusiferaz enzimi sayesinde oluşur.

Kübra Kadıoğlu

19.07.1997 yılında doğdum. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü 2019 mezunuyum. Yönetim Bilişim Sistemleri ikinci sınıf öğrencisiyim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir