Maria Curie Kimdir?
Çoğumuz onu Maria Curie olarak tanırız. Ancak asıl adı Maria Sktodowska‘dır. Maria Sktodowsko 1867 tarihinde Polonya’nın Varşova kentinde doğdu. Varşova o zamanlar Rusya’nın egemenliği altında olan bir yerdi. Ailesinin neredeyse tüm mal varlığı Ruslardan kurtulmak için olan bağımsızlık mücadelelerinde yitip gitti. Ailesiyle beraber annesinin müdürlük yaptığı bir yurtta kalıyorlardı. Liseye kadar bir kız okulunda okuyan Maria, okulunu birincilikle bitirdi. Ancak o dönem de kızlar için okumak çok zordu. Kızların okumaları pekte hoş karşılanmazdı.
Yani kızların okumak için başka bir ülkeye gitmeleri gerekmekteydi. Maria, kendisi gibi okumaya hevesli olan kardeşi Bronya ile Paris’te okuma hayalleri kurardı. Kardeşiyle para biriktirdiler ama bu para sadece Bronya‘ın eğitim masraflarını karşılayabildi. Maria da ülkesinde kalıp kardeşinin rahat okuyabilmesi için çocuk bakıcılığı yaptı. 1883 senesinde Bronya Serbonne‘da tıp eğitimi görmeye başladı. Bronya okulu bitirdikten sonra Maria‘ya yardım etti ve Maria‘da okumak için Paris’e gitti. 1891 senesinin Kasım ayında eğitimine başladı ve bundan bir buçuk yıl sonra sınıfının birincisi olarak Fizik diploması aldı.
1894 senesinde ise matematik alanında ikinci diplomasını aldı. Maria Sktodowsko‘nın düşüncesi öğretmenlik diplomasını alıp ülkesine geri dönmekti ancak tanıştığı bir adam hayatının bir yönünü değiştirdi. O adam Pierre Curie‘di. Pierre de tıpkı Maria gibi Fizikçiydi fakat Kimya alanında da çalışmalar yapıyordu. Maria ve Pierre uzun süre beraber çalıştılar. Bu süre içinde birbirlerine çok bağlandılar ve evlendiler . Artık Maria Sktodowska değil herkesin onu tanıdığı adıyla hayatına devam edecekti: Maria Curie..
1897 senesinden daha önce Henri Beequerel’in duyurduğu, uranyum tuzlarının yaydığı sonraları radyoaktivite olarak adlandırılacak olan ışın üzerinde eşi ve çalışma arkadaşlarıyla detaylı bir şekilde çalışmaya başladılar. 1898’de uranyumdan çok daha radyoaktif bir kimyasal elementi bularak ilk başarısına ulaştı. Bu elemente daha sonra Maria‘nın memleketinden esinlenilerek ‘polonyum’ adı verildi. 1904 senesinde doktorasını vererek Fransa’da gelişmiş bilim alanında doktora unvanı alan İLK kadın oldu.
Aynı sene içinde radyoaktivite konusundaki araştırmalarından ötürü eşi ve Becquerel ile paylaştığı Nobel Fizik Ödülünü alarak, tarihte Nobel Ödülü alan İLK kadın oldu. 1911 senesinde ise radyum ve polonyumun keşfi ve araştırması rolünden dolayı Nobel Kimya Ödülüne layık görülen Maria, tarihte iki Nobel Ödülüne sahip İLK kadın oldu. ( Günümüzde de halen Nobel Ödülüne sahip tek kadındır. ) Aynı sene içinde dünyanın en saygın Fizikçi ve Kimyacıların bir araya geldiği, Einstein’da katıldığı konferanstaki TEK kadın oydu.
Yaptığı laboratuvar çalışmaları sırasında maruz kaldığı aşırı radyasyon sebebiyle hastalıklar yaşamaya başladı. 1984 senesinde Fransa’da kan kanserinden vefat etti. Bu hastalığı aşırı radyasyona maruz kalmasına bağlandı. Bu nedenden dolayı ‘Bilim Uğruna Ölen Kadın’ denildi.
Maria Curie’nin Ödülleri:
- 1903- Nobel Fizik Ödülü
- 1903- İngiliz Kraliyet Birliğinden Dovy Madalyası
- 1911- Nobel Kimya Ödülü
- 1921- Bilime katkılarından ötürü, Amerika’nın kadınları adına, Başkan Warren Harding‘ten 1 gram radyum
Maria Curie Sözleri:
- Ben bilimin yüksek bir güzelliği olduğunu düşünenler arasındayım.
- İnsanlar konusunda daha az, fikirler konusunda daha çok meraklı olun.
Bir Takım Bilgiler:
- Maria‘nın radyoaktivite çalışmalarından dolayı radyoaktivite birimine ‘curie’ denmektedir.
- Maria Curie‘nin not defterleri o kadar çok radyasyona maruz kalmıştır ki, ancak kurşun kaplı bölmelerde muhafaza edilip radyoaktif korunma malzemeleri ile incelenebilmektedir.
- 2016 yılında hayatı film yapılmıştır.