BilimGenelHaber

Beyin Dilimlere Ayrılıp Donduruluyor

Google News Abone Ol

Dünyanın tanınan en büyük beyin bankası olan Harvard Beyin Dokusu Kaynağı Merkezi’nde 2000’den fazla beyin örneği  mevcut,bu beyin örnekleri kullanılacağı gayeye göre bir plastik tüpte ya da çantada ya dondurularak ya da formalin içine konuluyor ve analizler yapılıyor ancak çoğu insanın düşündüğü  bilim insanları ve araştımacılar neden formalin  kullandığıdır? Bildiğimiz üzere formalin formaldehidin %30 yahut %40 oranında sudaki çözeltisi ve biyolojik numunelerin bilhassa beynin beynin saklanmasında ayrı bir önemi var olduğundan formalin kullanılıyor.

Örneklerin kullanılma amacı Alzheimer,şizofreni,ya da travma sonrası stres bozukluğu gibi hastalıkların araştırmalarından yararlanmak. Bu hastalıkları tespit edebilmek detaylandırmak bilhassa farkı belirlemek için hem sağlıklı beyne hem de hasar görmüş beyne ihtiyacımız var.

Peki ne zaman beyin donörden alınabilir? Donör öldüğünde beyin mümkün olduğunca korunmaya alınması gerekiyor,Misal olarak Thomas Harvey tarafından alınan  Einstein’in beyni. Beynini izinsiz alarak 46 parçaya ayırmış ve müzeye bağışlamıştır. Elbette ki Thomas 24 saaat içinde beyni çıkarıp buza yerleştirmiştir. Bilakis beyin ölmüş ve kullanılamaz hale gelebilirdi.

Beyin bankaya ulaştığında önce tartılıyor  ardından ikiye bölünüyor.Bir yarısı DNA analizi için daha uygun olacağından dilimleniyor ve donduruluyor. Diğer yarısı ise şeklinin ve proteinlerinin çalışılması amacıyla formaline konuluyor ve değişik incelemeler yapılıyor.

Harvard Beyin Dokusu Kaynağı  Merkezi’ndeki ekip,ölüm nedeninin bir virüsten kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için detaylı analizler yapıyor.Bu merkezden yapılacak çalışmalar için dünyadaki araştırmacılara gönderiliyor. 1978’teki açılışından bu yana merkeze 9000’den fazla beyin giriş çıkış yapmıştır ve halen yapmaya da devam etmektedir.

Fırat ışık

Hatay-Samandağ  1997 doğumluyum,Kocaeli -İzmit de ikamet ediyorum.  Kocaeli üniversitesi biyomedikal mühendisliği ve Mekatronik mühendisliği  (Çap)okuyorum . Bilim, teklonojiyi ,edebiyat alanlarında çalışmayı her zaman isterim çünkü yaratıcı ve kitap okumayı, şiir yazan birisiyim temel hedefim kendimi geliştirmek dünya devletleri arasında türkiye yi önde gelen ülkeler içine almak ,Çeşitli bilim ve teknoloji projeler yapıp NOBEL adayı olmak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir