BilimGenelMakalelerSağlık

Beslenme Tarzımızın Kanserle İlişkisi

Google News Abone Ol

Kanser Nedir?

Kanser, normal vücut hücresinin mutasyon sonucu, denetimsiz olarak hızla çoğalması ile oluşan bir hastalıktır. Kanser 200’den fazla türe sahiptir. Mide kanseri, prostat kanseri, akciğer kanseri, meme kanseri bunlara örnek verilebilir. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 2015 verilerine  göre,  8,8 milyon insanın ölüm nedeni kanserdi.

Kanser Oluşumundaki Etkenler Nelerdir?

Kanser, yüksek gelirli ülkelerde ölüm sebeplerinin 2. sırasında, düşük ve orta gelirli ülkelerde ise ölüm sebeplerinin 3. sırasında yer almaktadır. Akciğer, meme ve kolorektal gibi kanserler, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, kötü beslenme, sigara içme ve fiziksel aktivite eksikliği gibi hastalık riskinin artmasına sebep olan yaşam tarzlarının benimsenmesi nedeniyle artmaktadır. Kanserin erken tanı ve tedavisinde kaydedilen ilerleme hem kanserden kurtulup hayatta kalma oranlarında hem de hayatta kalanların yaşam beklentisinde artışa neden olmuştur. Sonuç olarak, şu andan itibaren 10 yılı aşkın bir sürede kanserli kişilerin nüfusunun 20,3 milyona yükseleceği tahmin ediliyor.

Kansere Oluşumunda Beslenmenin Yeri Nedir?

Dünya Kanser Araştırma Fonu (WCRF) / Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü (AICR) ve Amerikan Kanser Derneği, sınırlı miktarda kırmızı et ve işlenmiş et tüketimi ve sınırlı miktarda tüketimi olan, büyük oranda bitki temelli bir diyet önermektedir.Tüketilen alkol  miktarına dikkat edilmelidir. Yaşam boyu sağlıklı bir kiloya sahip olmak ve fiziksel aktiviteye düzenli katılımın sağlanmalıdır. Diyet ve kanser arasındaki ilişkiyi daha da aydınlatmak ve kanserin sekonder önlenmesi için, daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır. Kişinin ihtiyacından fazla aldığı enerji vücutta yağ dokusu olarak birikir ve şişmanlığa yol açar. Kanser hastalığı da şişman bireylerde daha sık görülmektedir. Genellikle şişmanlık aşırı yağlı besinlerin,özellikle hayvansal kaynaklı yağları içeren besinlerin tüketimi sonucu oluşum gösterir. Yağlı besinlerin çok tüketilmesi doğal olarak antioksidan içeriği yüksek olan meyve- sebzelerin az tüketilmesine sebep olur aynı zamanda bu yağı yüksek olan besinler kanser yapıcı maddelerin vücuda alınmasında rol oynar.

Kanser Oluşumunu Engellemek için Nasıl Beslenmeli

Kanser sonrası beslenme kişinin yaşam kalitesi için önemlidir. Dünya Kanser Araştırma Fonu (WCRF) / Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü (AICR) ve Amerikan Kanser Derneği, kanserden kurtulanların haftada en az beş gün en az 30 dakika boyunca orta düzeyde fiziksel olarak aktif olmasını önermektedir.

Uygun diyet tercihleri ile birlikte sağlıklı kilo kaybı ve kanserin tekrarına karşı korunmak için;

  • Bitkisel kökenli gıdalara önem veren sağlıklı bir diyet kabul edin
  • En azından her gün beş porsiyon çeşitli sebze ve meyve tüketin
  • Bütün tahılları işlenmemiş şekilde her öğünde yiyin
  • Kırmızı et tüketimini sınırlandırın (500 g/hafta) ve işlenmiş etten uzak durun
  • Enerjisi yoğun hızlı gıdaların tüketimini sınırlandırın
  • Şekerli içeceklerden kaçının
  • Tuz tüketimini sınırlayın
  • Alkollü içecekler tüketilecekse, tüketimi sınırlamak için erkekler günde iki kadeh ve Kadınlar günde 1 kadeh tüketmeye dikkat edin.

Zekiye Nur Özdemir

2 Eylül 1995 Samsun doğumluyum. İlköğretim ve lise eğitimimi Samsun'da aldım. Kırklareli Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunuyum. Şu anda Samsun'da MEZOderm Güzellik Merkezi diyetisyeniyim. Beslenme,hakkında pek çok insanın, çok şey bildiğini sandığı ancak gerçekte çok az doğruların konuşulduğu bir alandır. Amacım 4 yıl eğitimini aldığım ve severek başında olduğum mesleğimden sizlere doğru bilgi aktarmaktır.

2 Yorum

    1. Hayır efendim yanlışınız var. AICR olarak kısaltılmakta. “Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü” olarak araştırabilirsiniz. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir