BilimGenelHaber

“Yeti” Bilimsel Olarak Çürütüldü

Google News Abone Ol

Kar Canavarı Yeti efsanesini birçoğunuz duymuşsunuzdur. Duymayanlar için kısaca bahsedelim…

Kar Canavarı Yeti“aslında Nepal kültürüne özgü efsanevi bir yaratıktır. Yeti efsanesi 19’uncu yüzyıl itibari ile batı kültüründe de yer edinmeye başlamış ve bazıları Yeti’yi gördüğünü dahi iddia etmişti. En bilinen Yeti videosu da sahte çıkmış ve videoyu kurgulayan kişi de bunu itiraf etmişti.

Görüldüğüne dair çok sayıda iddia bulunsa da Yeti’nin gerçek bir görüntüsünü ne gören var ne duyan.

Çocukluğumuzda izlediğimiz kar ve dağ temalı çizgi filmlerin çoğunda goril benzeri dev bir beyaz yaratık da mutlaka yer almıştır. Yıllar boyu varlığı yokluğu tartışma konusu olan Kar Canavarı Yeti’ye ait olduğu iddia edilen 8 kalıntının Himalayalar’da bulunduğu öne sürülmüştü.

DNA Verileri ile “YETİ”

Bugün biyologlar, yetiden kaldığı sanılan birçok kalıntıdaki DNA’ların yanlış tanımlanmış hayvanlara ait olduğunu ortaya çıkardı, bunun büyük bir çoğunluğu da ayılara ait.

Kar Canavarı Yeti’ye ait olduğu iddia edilen kemik, diş, deri, saç ve dışkı örnekleri gibi kalıntılar bilim insanlarınca incelendi ve DNA testlerine tabi tutuldu. Yapılan araştırma sonucu Kar Canavarı Yeti’ye ait olduğu iddia edilen örneklerin aslında Kahverengi Tibet Ayısı‘na ait olduğu açıklandı.

Buffalo Üniversitesi’nden Charlotte Lindqvist, Tianying Lan ve Stephanie Gill tarafından yönetilen ekip, düzinelerce ayı benzeri türlerin DNA ‘larını analiz ederek tanı koydu. Lindqvist: “Bulduklarımız güçlü bir şekilde gösteriyor ki Yeti Efsanesi bölgede bulunabilen ayılardı,” dedi. Dokuz “yeti” kalıntısı; kemik, diş, deri, kıl ve dışkı tanımlamalara göre bir köpekten ve sekiz ayıdan geliyor. Bilim insanları, araştırma kapsamında aralarında yeti olduğu iddia edilenlerin de bulunduğu Asya’daki 23 ayı türünün mitokondriyal DNA zincirini çıkardı. Bununla birlikte küçük parçalara ayrılmış kıl numuneleri ve diş matkabı ile üretilen ince kemik tozu (ve diğer örnekler) PCR ile amplifiye edildi ve bunlar dünya genelindeki diğer ayı türleriyle karşılaştırıldı.

Biyolog Charlotte Linqvist, Animal Planet’in 2016’da yayınlanmış olan ikon fimlerinden “Yeti or Not” için kıl örneğinin DNA’sını sıraladı ve bu kılın aslında bir Kahverengi Tibet Ayı’sından geldiğini ortaya çıkardı. Analizlerde, kahverengi Tibet ayılarının genetik olarak Kuzey Amerika ve Avrupa’daki benzer türlere yakın olduğu görülürken, kahverengi Himalaya ayılarının diğer kahverengi ayılardan ayrı bir genetik silsileye ait olduğu anlaşıldı. Kahverengi Himalaya ayılarının 650 bin yıl önce bir buzullaşma dönemi sırasında iklim ve dağlık coğrafyanın etkisiyle türün diğer mensuplarından yalıtıldığı ve böylece farklı bir mutasyon çizgisi geliştirdiği tahmin ediliyor.

Araştırmacılar yazılarında: “Bu çalışma, en titiz analizler ile yapılmış olup anormal veya efsanevi ‘hominid’ benzeri canlılardan türediği şüphelenilen numunelerin tarihleri dikkate alınarak Yeti Efsanesi’nin biyolojik temelinin yerel kahverengi ve siyah ayılar olduğunu kuvvetle önermektedir,” şeklinde ifadede bulunmuşlardır.

Araştırmanın sonuçları Birleşik Krallık Bilimler Akademisi yayını “Proceedings of the Royal Society B” dergisinde yayımlandı.

Meysa Kardelen Akan

Merhabalar, ben Meysa Kardelen Akan. 20 yaşında, moleküler biyoloji ve genetik lisans öğrencisiyim. Bilime özellikle de genomik tıp'a ilgim var. Her zaman daha çok araştırarak, yeni bilgiler öğrenmeye çalışıyorum.  Okul dışında derneklerde görev alarak her gün bir başka insana bir iyilik katmaya çalışıyorum. Yazılarımla ilgili aklınıza takılan noktaları, katmak istediğiniz şeyleri ya da herhangi bir yazı konusu fikri için lütfen mail atmakan çekinmeyiniz. [email protected]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı