Isaac Newton Kimdir?
1642 yılının karlı bir kış gününde erken doğumla dünyaya geldi. Çok zayıf ve çelimsiz olduğundan herkes ölür gözüyle bakıyordu ancak minik Isaac ölmedi. Hatta 85 yaşına kadar yaşadı. Isaac‘ın babası o doğmadan önce ölmüştü. Annesi, Isaac 4 dört yaşına geldiğinde ikinci evliliğini yaptı. Yeni eşi eve yerleşirken Isaac anneannesinin evine gönderildi. Anne, yedi sene sonra ölen ikinci eşinin evinden büyükçe bir mirasla geri döndü.
Isaac yaşıtları gibi hareketli ve yaramaz değildi. Arkadaşlarının oyunlarına katılmaz bunun yerine kendi oyuncaklarını kendi yapar, kendi kendine kurduğu eğlencelerle vakit geçirirdi. Zamanının büyük bir kısmını ayırarak yaptığı su çarkları ve güneş saatleri zeka seviyesinin yüksekliğini gösteriyordu. Dayısı hariç kimse bu zekanın farkında değildi. Dayısı onun ne kadar zeki bir çocuk olduğunun farkındaydı ve iyi bir eğitim alması gerektiğini düşünüyordu.
12 yaşında Isaac Kraliyet Okuluna kaydoldu, 1661’de annesi ‘çiftçi olması’ umuduyla okuldan aldı. Annesi Isaac‘ın babadan kalma çiftliği yönetmesini istiyordu. Çiftlik işleri için görevlendirdiği oğlunu çoğunlukla tarlada kitap okurken ya da gökyüzünü incelerken buluyor fakat annesi yılmıyor, Isaac‘ı zorla çiftçi yapmak istiyordu. Tam bu noktada dayısı konuya müdahale etti ve Isaac 1661’de Cambridge‘deki Trinity College‘ye kaydoldu.
Newton‘un ders aldığı meşhur matematik öğretmeni Isaac Barrow, Newton üzerinde etkili olmuş bir bilim insanıdır. O, genç Isaac‘a alanları hesaplatmak ve eğrilere üzerindeki noktalardan teğet çizmek için yöntemler öğretti. Isaac Newton‘un diferansiyel ve integral hesaplarını bulma yolunda teşvik eden adımlar işte bu derslerdi. Newton eleştiriye gelemezdi. Bu yüzden bulduğu ‘Hareket Kanunlarını’ yayınlamak için uzun yıllar bekledi. Öyle ki bulduğu Yer çekimi Genel Kanunu‘nu tam 20 yıl sonra bilim dünyasına tanıttı.
Başkaları tarafından eleştirilecek olmak onu hep kaygılandırmıştı. Newton‘u okulda veba salgını buldu. 1665 yılında Londra’yı saran hastalık yüzünden Cambridge kapatılınca, Newton, annesinin evine döndü. Burada boş durmak yerine çalıştı. Diferansiyel ve integral hesaplarının temelini bu yıllarda attığı biliniyor. Okul açılınca eğitim hayatına dönen Newton, matematik profesörlüğüne yükseldi. Newton, Cambridge‘deki eğitim hayatına tam 30 yıl devam etti. Bu 30 yılda çok önemli bilimsel çalışmalara imza attı.
Newton bu konularla uğraşırken bu konuda başkaları da çalışma yapıyordu. Onlardan biri Alman bilim adamı, Gottfried Leibniz‘di. Newton ve Leibniz pek çok bilimsel kuramda tartıştılar. Diferansiyel ve integral hesap buluşları Newton’un tarihin en büyük üç matematikçisinden biri yaptı. Bilim dünyasına büyük kolaylıklar armağan eden Isaac Newton, 1727 yılında Londra’da hayatını kaybetti.