BilimGenelHaberSağlık

Bakteri Antibiyotik Direnci Nasıl Kırılır?

Google News Abone Ol

Bilim insanları, dirençli bakterileri antibiyotiklere yeniden duyarlı hale getirmenin yolunu bulmayı başardı. Danimarka’nın Kopenhag ve ABD’nin Ross üniversitelerinden bilim adamları, çoklu ilaç direncine sahip Klebsiella pneumoniae (K. pneumoniae) ve Escherichia coli (E. coli) bakterileri üzerine yaptıkları çalışmalar neticesinde, sözü edilen bu bakterilerin antibiyotiğe karşı direnç kazanmasını sağlayan genlerini baskılamayı başardıklarını ve bunun sonucunda da bu bakterilerin antibiyotiklere diren gösterme yeteneklerini ortadan kaldırmayı başarabildikleri açıklaması yapıldı. Antibiyotik direnci konusundaki kilit genleri baskılayarak, antibiyotik direnci yeteneğine sahip bakterilere karşı da antibiyotik kullanılabileceği düşüncesine bir adım daha yaklaşılmış olundu.

Antibiyotik Nedir?

Antibiyotikler 2 çeşittir. Bunlardan ilki  mikroorganizmayı öldürmek amaçlı kullanılan biyosidaldır. Diğeri ise mikroorganizmanın büyümesine ve üremesine yardımcı olan biyostatiktir. Antibiyotikler hakkında daha fazla bilgi edinmek için “Antibiyotik Nedir?” isimli makalemizi okuyabilirsiniz.

Her bakterinin antibiyotiklere karşı gösterdiği tepkileri inceleyen bilim adamları, K. pneumoniae bakterisinin en güçlü antibiyotiklerden biri olarak bilinen kolistinin varlığına karşı kendisini savunmasını sağlayan genler taşıdığı anlaşıldı. Bilim adamları bu genler içinde “dedA” adlı genin bastırılmasının, bakterinin antibiyotik direncini büyük ölçüde kırdığını tespit etti.  Diğer taraftan araştırmacılar, E. coli‘nin beta-laktam antibiyotiklerine direncinin kırılmasında da benzer genlerin rol oynadığını ve bu genlerin bastırılması ile beraber, bu bakterilerin de antibiyotik direncinin ortadan kaldırılabileceğini tespit etti.

Araştırmanın baş yazarlarından olan Prof. Luca Guardabassi, “Keşfimiz süper mikropların da yenilmez olmadığını kanıtlıyor. Artık onların “Aşil topuğunun” ne olduğunu biliyoruz. Onları nasıl alt edebileceğimizi biliyoruz.” ibarelerini kullandı.

SerdarCR

Genetik ve biyomühendislik lisans mezunuyum. Aldığım eğitim fizik, kimya, biyoloji ve matematik ağırlıklıydı. Mühendislik fakültesi mezunu olduğundan dolayı analitik ve sonuç odaklı düşünce yapısına sahibim. Aldığım eğitim moleküler biyoloji, biyoteknoloji, mikrobiyoloji, genel ve organik kimya, tıbbi genetik ve mühendislik derslerini içermekteydi. Bu derslerde edindiğim teorik bilgileri yine bu derslerin laboratuvarlarında pekiştirme şansım oldu.Lisans hayatım boyunca birçok etkinlikte görev aldım. Bu etkinliklerden birinde konuşmacı olup PCR ve gelişim sürecini sundum. Başka bir etkinlikte ise bilgisayar alanındaki bilgilerim dahilinde teknik koordinatör ve tasarımcı olarak görev yaptım. Görev aldığım etkinlikler haricinde ikna kabiliyetine sahip olup Türkçe'yi iyi kullandığımı düşünmekteyim.Öğrenim hayatım devam ederken internette de çalışmalarım oldu. Bilim ve Tekno'nun kuruculuğunu yapıp yönetim görevini üstlenmekteyim. Ayrıca yine Bilim ve Tekno'da metin yazarlığı yaparak bu girişimi topluma yararlı olacak şekilde devam ettiriyorum. Yaklaşık 50 kişilik değerli ekibime liderlik yapmaktayım. Bunun yanı sıra ise özel bir firmada genetik mühendisi olarak satış departmanında çalışmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı